De ce nu vreau Cristian Bușoi președinte PNL

Cred că este foarte important, pentru toți cei care, într-un fel sau altul se identifică cu PNL, să discutăm un pic despre momentul congresului din iunie, cel al alegerii președintelui unic al partidului. Funcție pentru care, până la acest moment și, cel mai probabil, definitiv, s-au înscris 3 nume: Ludovic Orban, Cătălin Predoiu și Cristian Bușoi sau Eduard Hellvig, depinde cum vreți dumneavoastră să îi spuneți.

Tot ca să nu ne lungim foarte mult în explicați și așteptări, vă spun clar și răspicat că alegerea mea este Ludovic Orban. Din mii de motive, le voi detalia într-un material separat. Unul singur vi-l spun acum: Ludovic Orban este ultimul reprezentant al liberalismului așa cum PNL și susținătorii săi l-au promovat încă din anii 90. Ori tocmai asta lipsește partidului în aceste momente. Revenirea la rădăcini, la identitatea sa autentic liberală. Dar, despre Orban, așa cum am promis, în alt articol.

Azi vorbim despre Cristian Bușoi. Despre cine este el, ce vrea și de ce vrea. Și despre cum se încearcă o manipulare urât mirositoare, care încearcă să ne spună, ca unor naivi virgini în ale politicii, că domnul Cristian Bușoi a fost pogorât de Sfântul Duh peste sfânta fecioară liberală, lăsând-o gestantă cu un mic politician, european, prieten al serviciilor și, zic gurile rele, al PSD. Ori lucrurile nu stau deloc așa. Cristian Bușoi, la fel ca și Orban, la fel ca și Predoiu, are ștate vechi în politica dâmbovițeană. Și eșecuri pe măsură.

A fost ministru al Sănătății, președinte al CNAS (de unde a și fost implicat într-un scandal de corupție mizerabil), a făcut parte din forurile de conducere ale PNL din 2007 încoace neîncetat. Este, așadar, un om uns cu toate alifiile și care a participat la toate bătăliile PNL din acești ani. Și la multele eșecuri. Așadar, cum poate Cristian Bușoi să vină și să spună că el este liderul noi generații, când tot el este cel ce a fost mâna dreaptă a lui Victor Ponta?

Sau, cum poate Cristian Bușoi să vină să vorbească de relansarea PNL când el este purtătorul celor mai rușinoase scoruri electorale din istoria PNL pe București? Dar, mai ales, când lângă el au venit perdanții rușinoși ai parlamentarelor din toamna anului trecut? Aceasta este cu adevărat marea problemă a domnului Bușoi. Nu faptul că este lipsit de carismă. Nu faptul că nu are nici un pic de susținere la nivel național, dar încearcă, prin diverse presiuni, să creeze în spațiul public impresia unui tăvălug care vine și reformează partidul. Ci jocul duplicitar, mincinos.

Nu Cristian Bușoi candidează la președinția PNL, ci aceeași gașcă care a săpat partidul acesta de ani buni. Gașcă care l-a făcut pe Antonescu să plece scârbit (a cărui susținere acum pentru Bușoi pare nu doar hilară, ci jignitoare pentru orice liberal care a crezut în el), gașcă care nu a mai știut cum să se lege de scaune când, în decembrie, Gorghiu își asuma eșecul de la alegeri și demisiona.

Iar pentru mine, un militant din 2001 al acestui partid, un om care a apărat PNL cu orice preț, momentul iunie 2017 este prea important ca să nu vin și să spun care este adevărul. Și nu trebuie să ne lipsească curajul și decența de a spune: Domnule Bușoi, nu, nu meritați să fiți președintele PNL. Nu vă ridicați la înălțimea Brătienilor, nici nu vă puteți înghesui între ei și ceilalți președinți ai PNL așa cum o faceți de fiecare dată când îl prindeți pe Iohannis pe undeva și vă repezi pe el ca un fan stalker de-al Madonnei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *