De ce este important un studiu geotehnic?

Ne uităm cu toții, în ultima perioadă, la imagini cu adevărat cutremurătoare, atât din țară cât și din străinătate, cu zone întregi răvășite de alunecări de teren, de inundații generate, este adevărat, de ploi record, care ne arată cât de dramatic se schimbă clima.

În același timp, nu cred că are rost să ne ascundem după deget, construcțiile în România respectă din ce în ce mai puțin regulile și etapele absolut necesare pentru a garanta o construcție durabilă, care să reziste oricărui tip de intemperii. Intemperii de care România nu duce lipsă. Orice construcție, pe orice tip de teren, au nevoie de studii geotehnice.

Ce este acela un studiu geotehnic și la ce folosește el? Studiul geotehnic determină natura terenului de fundare și a compoziției straturilor sale, ajută la dimensionarea corectă a fundațiilor și la calcularea elementelor de rezistență, ceea ce ajută, după cum spuneam, la prevenirea eventualelor degradări în timp ale viitoarei construcții, dar și pentru protejarea mediului. Realizarea studiului este compusă din mai multe etape: programarea prelevării probelor, prelevarea efectivă a probelor de sol cu un echipament profesional, studierea în laborator a probelor, elaborarea studiului geotehnic.

Respectarea acestui prim pas va ajuta să oferiți informații corecte și complete proiectanților de rezistență, astfel încât aceștia nu vor fi nevoiți să supradimensioneze fundațiile și structura de rezistență, pentru a se asigura că viitoarea clădire se va comporta perfect, din punct de vedere dinamic, în cazul unui seism sau că nu se va scufunda sub propria greutate.

Care sunt informațiile pe care le oferă un studiu geotehnic? În primul rând natura terenului respectiv, cât de gros este stratul vegetal, dacă acel teren are în compoziție umplutură și la ce adâncime se află terenul bun pentru fundare. Dacă acel teren conține umplutură, este cel mai probabil că va fi nevoie de investiții suplimentare, pe lângă fundații.

image

Și dacă tot am văzut ce este acela un studiu geotehnic, iată și de ce să apelăm la cei de la Hidrogeotesting pentru a-l realiza. În primul pentru profesionalismul lor, pentru faptul că poți apela la ei indiferent de locația unde te afli, fie că vorbim de Delta Dunării sau de vârfurile munților Carpați. Compania se poate lăuda deja cu peste 5000 de lucrări, cu o importantă experiență academică.  Nu în ultimul rând, totul ține de calitate și de importanța serviciilor executate.

Un studiu geotehnic corect executat asigura o proiectare justă a construcţiei ce înlătură numeroase costuri suplimentare (supradimensionarea construcţiei în lipsa unui studiu geo corect ori subdimensionarea ei ce necesita reparații ulterioare ). Lipsa unui studiu hidrogeologic sau unul executat incorect, expune beneficiarul la riscul de a nu obţine debitul de apă necesar după ce a cheltuit deja o sumă generoasă de bani pe realizarea puţului de apă. Iar realizarea incorectă a acestuia din urmă aduce după sine cheltuieli foarte mari de exploatare sau chiar renunţarea la exploatarea acestuia.

Trăim vremuri în care natura, cea de care am abuzat fără pic de rațiune, întoarce foaia cu noi și supune unor teste cu adevărate extreme. În mare parte e vina noastră că se întâmplă asta. Măcar să fim pregătiți cum se cuvine pentru a face față tuturor acestor provocări.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *