De bună voie sau silit, votezi?

Citind ceea ce spune Irina pe blog, legat de cum aduci oamenii la vot, aş fi vrut să vin şi să vă spun că nu e aşa. Că românul îşi exercită din suflet acest drept, unul pentru care au murit atâţia tineri în 89.

Dar nu e aşa. În România votul funcţionează doar după două valori: punga şi forţa.

Prima e deja lege în zilele noastre. Un vot se cumpără cu o sticlă de ulei, ceva făină şi dacă e şi ceva de băut pe acolo, bucuroşi votăm de două ori.

Forţa este soluţia viitorului. Sau cel puţin asta consideră unii. Nu vrei să votezi? Bine…te facem apatrid, te torturăm, te amendăm, te punem să mergi pe foc..

Este evident că niciuna din variante nu face bine. Plasa vedem unde ne-a adus de-a lungul acestor 20 de ani. Cu forţa, nu am avea decât o masă de manipulare şi mai mare.

Întrebarea este: cum poate fi votul readus în rândul responsabilităţilor native ale românului? Joacă social media şi onlineul un rol important? Care ar trebui să fie mesajul partidelor? Se diferenţiază votantul de la ţară de cel de la oraş atât de mult?

Iată nişte întrebări la care aş vrea să aflu răspunsul vostru: Lilick, Gondolin, Teodora, Adrian Năstase, Dan Mihalache şi oricine mai doreşte să abordeze tema.

4 thoughts on “De bună voie sau silit, votezi?”

  1. Ionut
    daca pana acum 4 ani putem sa spunem ca existau oarece diferente intre votul din mediul urban si cel din mediul rural, am ferma convingere, ca acum situatia s-a egalizat!
    Adica, votantii “urbani”, au saracit prea mult si se mizeaza enorm pe chestia asta! Pauperizarea populatiei, inseamna posibilitatea de a fi manipulata foarte usor! Ma intreb daca nu este ceva premeditat ?
    Ori cum la romani, “constiinta trece (in primul rand) prin stomac”, este lesne de inteles pentru cine o sa voteze saracii (care se inmultesc zilnic) Romaniei!
    ATENTIE! Cand spun saraci, nu ma refer la cei care au sub 800 lei venit/membru de familie!!!
    Or “sa puna botu'” si bogatii, adica cei cu 800 lei si mai mult!!!
    Si asta spre fericirea lui Lazaroiu!

  2. Votam pentru ca este dreptul nostru constitutional si pentru ca au murit atatia oameni la Revolutia din 1989.
    Dar intrebarea mai buna ar fi : In ce fel votam?Adica votul dat de fiecare cetatean are o baza ideologica sau pur si simplu sa fie mandru ca a votat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *