“Da, am CANCER !„

Se anunța o nouă zi obișnuită. Începută cu aceleași dureri crunte de cap dar și cu o cafea ce parcă nici măcar nu mai avea gustul cu care m-am obișnuit. Și nici nu mă mai trezea. Singur în apartament, cu algocalminul și aspirina lângă mine, prietenii mei din fiecare seară sau dimineață.

De voie, dar mai mult de nevoie, îmi iau inima în dinți și merg la clinică. Le povestesc oamenilor despre cum durerile de cap nu m-au mai părăsit de vreo 2 săptămâni. Dintr-o banală investigație, ce speram să se termine în 10 minute, să mi se dea un analgezic și eventual 1 zi de concediu medical, să mai dorm și eu un pic, mă trezesc că e încă după amiază, aproape seară, și eu am trecut prin toate cabinetele posibile. Și am făcut toate analizele posibile.

Iar la final sunt doar eu cun medicul. Cu o listă lungă în față, cu niște termeni pe care doar el îi știe. La fel cum și eu știu deja că nimic nu mai poate fi la fel. „Știi, nu cred că are rost să o luăm pe ocolite…durerile tale de cap nu erau întâmplătoare..și nici banale. Ele îți semnalizau că ai probleme, probleme grave. Ai CANCER„.

cancer

Nici nu a mai contat de care a zis că e. De parcă ar fi o mare diferență. Numele acestei boli e sinonim, cel puțin la noi, cu o condamnare la moarte. Și au și medicii un stil să ți-o spună, ce să mai vorbim, psihologie pură. Dar, în sfârșit, divagăm de la subiect. Deci, mi s-a spus că am cancer. Și că urmează să trecem prin mai multe etape. De investigare, de stabilire a celui mai bun plan de tratament, și tot tacâmul. De aici încolo, poate cel mai dureros moment e acela în care trebuie să le comunici celor dragi vestea. Lucrul acesta te doboară psihic. Ori cancerul, mai mult ca orice altă boală, se hrănește din căderile tale. Fizice și psihice.

Tot ce am scris mai sus e doar o poveste. Și sper să rămână așa. E greu să te pui în pielea unui om care primește o astfel de veste. Care știe că pentru el, de acum încolo, timpul se va rezuma doar la o bătălie pentru viață. Împotriva morții. Sau măcar pentru un răgaz. Tocmai de aceea, mă înfurie la maxim când văd, mai ales pe rețelele sociale, oameni care dau un banal copy paste la un mesaj mai inert ca moartea, ceva de genul „azi este ziua internațională a cancerului. Dă și cu like și share ca să arăți că îți pasă„. Ipocrizie la maxim. Dacă vreți să arătați că vă pasă de cei care suferă de boala asta cumplită, încercați să fiți alături de ei. Cu un gest, cu o vorbă bună, cu ajutor financiar. Chestii palpabile, care să îi arate omului că nu este singur.

Mergeți la Institutul Oncologic. Și veți vedea acolo cum arată iadul pe pământ. Oameni părăsiți de speranță, chiar și de cei dragi, copii aflați la începutul vieții și care se pregătesc de moarte. Lipsă de medicamente, de hrană potrivită. Lipsă de orice. Pentru oamenii aceia, un share dat pe Facebook unui mesaj inutil și tern nu valorează nimic. Chiar nimic. Iar pe voi chiar nu vă face mai buni samariteni.

Eu unul știu că m-aș vindeca cu îmbrațișările voastre, cu o vorbă bună spusă prin telefon. Cu energie pozitivă de la voi. Cancerul este boala care câștigă atunci când singurătatea ne cuprinde. Să nu lăsăm asta să se întâmple.

Sunt Ionut Iancu. Azi NU este ziua intenațională a luptei împotriva cancerului și nici eu NU am cancer. Dar în timp ce eu scriu aceste rânduri și voi le citiți, sunt oameni care încep lupta cu această boală, oameni care au luptat de atâta amar de vreme cu ea și nu au renunțat încă, oameni care poate mai au dreptul la o ultimă respirație și apoi pleacă. Pentru ei, ieșiti din online și haideți să învingem cancerul în offline.

Articol publicat pe EmmaZeicescu.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.