Cum se dezbate Legea Bugetului în Parlament – studiu de caz

Inițial vroiam să las textul să îl scriu chiar în ziua publicării, însă tare mi-e că, după o zi ca asta de azi, dorm dus câteva săptămâni. Este ora 21.08, 3 decembrie 2013 și eu urmăresc, de mai bine de 7 ore, cu doar 5 minute de pauză, dezbaterile din Parlament, plen reunit, pe Legea Bugetului 2014.

Este o experiență pe care o recomand oricui vrea să vadă cum funcționează un Parlament și cum se trece prin Parlament cea mai importantă lege dintr-un an.

Nu vreau să fac o povestire siropoasă, așa că vă redau câteva din gândurile mele, la capătul a, probabil, mai bine de 10 ore de dezbateri:

1) Avem cel mai numeros Parlament de după 1990, cu peste 500 de parlamentari. Știți câți au fost ieri în sală, pe tot parcursul zilei? Nu mai mult de150 de parlamentari ! Spune multe acest lucru despre respectul acestor oameni față de instituția în care lucrează, față de așteptările electoratului de la ei.

2) Partea generală a bugetului, cu articolele ei, undeva în jur de 50, a trecut repede, a fost aprobată în aproximativ o oră. Circul a început de la acel moment încolo. Practic, de la ora 14.20, până după ora 22, s-au discutat doar amendamente la anexele Legii Bugetului. Imaginați-vă peste 8 ore în care o mână de parlamentari PDL, nu mai mult de 40, veneau la pupitru și începeau să turuie sume și poziții (nu din Kamasutra ci din Anexe) iar toate acestea erau respinse pe bandă rulantă. Cum poate funcționa atât de anchilozat un Parlament? Cum să lucrezi într-un asemenea regim de chin, dând o falsă impresie că te  preocupi cu adevărat de ce așteptări au oamenii de la tine? Apropo, toate amendamentele se refereau la: bani pentru biserici, pentru drumuri, pentru reparații obiective de interes național, pentru iluminare, apă curentă și canalizare.

legeabugetului

3) Avem un președinte al Camerei Deputaților unic. A scos perle după perle, în genul: ”Domnule coleg care nu sunteți parlamentar, nu mai intrați în sală”, adresându-se unui personaj care era din echipa unui parlamentar. S-a certat iar cu Cernea, a făcut mișto de pedeliști în toate felurile și s-a dovedit și o Roberta Anastase masculină, inversând un vot pe reducerea bugetului ANI (propus de UDMR și aprobat  prin vot (greșit) de parlamentarii PNL și PSD. Zgonea a rezolvat treaba din numărătoare și nimeni nu s-a supărat.

Concluzie? Oamenii ăștia habar nu au ce votează. Nu am văzut la nimeni Legea Bugetului în față, am văzut doar vot la grămadă și coordonat de liderii de grup. Nu este o dezbatere reală, nu se discută cu adevărat.

3 thoughts on “Cum se dezbate Legea Bugetului în Parlament – studiu de caz”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *