Cum funcţionează panourile solare pentru apă caldă

Va gândiţi să va instalaţi panouri solare pentru apă caldă? Iată ce trebuie să ştiţi despre încălzirea apei menajere cu astfel de panouri, pentru a află dacă sunt potrivite pentru casă dvs.
Un sistem de panouri solare de încălzire a apei funcţionează pe baza unor panouri montate pe acoperiş.
Panourile solare moderne folosesc acelaşi principiu de baza, dar includ un sistem sofisticat de pompe, recipiente de depozitare şi dispozitive de colectare pentru a maximiza cantitatea de energie a soarelui transferată în apă, apă caldă generată şi energia reţinută.

Cum funcţionează?
Alimentarea cu apă se face de la reţeaua publică. Apă ajunge într-un cilindru, trecând printr-o bobină. Din cilindrul de depozitare a apei este pompat un fluid către panourile solare de pe acoperiş. Acest fluid este apoi încălzit de soare şi trece prin o a două bobină pentru a încălzi apă strânsă în cilindru. Se poate utiliza şi un boiler pentru zilele mai noroase când soarele nu este suficient de puternic.

Tipuri de panouri solare de încălzire a apei
Există două tipuri principale de panouri solare pentru apă caldă menajeră – panouri plane şi cele cu tuburi vidate. Tuburile vidate sunt mai eficiente decât versiunile de panouri plane. Deşi sunt în general mai mici, ele generează cantităţi egale de apă fierbinte. Există, de asemenea, sisteme de evacuare a apei din interiorul panoului solar atunci când pompă este oprită. Acest lucru împiedică îngheţarea sau fierberea apei în interiorul panoului solar.

Montarea panourilor solare
Trebuie să angajaţi un profesionist pentru a instala panourile solare pentru încălzirea apei. Ar trebui să utilizaţi numai instalatori şi produse care sunt certificate, apoi comparaţi costurile pe care vi le oferă aceştia cu ofertele aflate pe piaţă.

Avantaje
Principalul avantaj îl reprezintă economia financiară. Instalarea unor panouri solare pe acoperişul locuinţei va va aduce, cu siguranţă, o reducere considerabilă a costurilor pentru factură de energie electrică sau la gaze, dar şi independenţa energetică mult dorită. Nu veţi mai fi legaţi de un anume furnizor care să poată mari periodic tarifele. Energia solară este gratis.

Panourile va vor oferi energie sigură, inepuizabilă şi gratuită, costurile iniţiale ale sistemelor fiind recuperate rapid. Sistemele sunt extrem de fiabile putând funcţiona un sfert de veac fără mari costuri de întreţinere.

Dezavantaje
Singurul factor negativ este acela că soarele nu luminează în fiecare zi, cu aceeaşi intensitate, ceea ce înseamnă că panourile nu vor funcţiona mereu la capacitate maximă. Aşa cum aţi văzut, există însă soluţia boilerului că soluţie de avarie.

Pentru cei interesaţi să reducă şi mai mult costurile la utilităţi va recomandăm şi panouri solare electrice (fotovoltaice) destinate furnizării de electricitate. Aţi putea folosi chiar ambele tipuri de panouri dacă aveţi spaţiu pe acoperiş – un panou solar nu ar trebui să ocupe prea mult spaţiu.

One thought on “Cum funcţionează panourile solare pentru apă caldă”

  1. Urmăresc de ceva timp aceste panouri, încă nu m-am hotărât, îl doresc pentru o casa la țară. Am încercat să conving un prieten care sta la bloc la ultimul etaj să-și monteze așa ceva, la un calcul simplu, 10 mc/luna de apa caldă costă 120 lei, iar cu o asemenea instalație prețul este de 40 lei, calculul este pentru bloc, acum depinde și de prețul panoului in cât timp îl amortizezi

Leave a Reply

Your email address will not be published.