Cu un cazan pe lemne din fonta se pot arde si resturi vegetale

Intr-o gospodarie se arunca multe lucruri care ar putea fi folosite la incalzit. In lumea satelor, resturile vegetale sunt arse in focurile facute la fata locului si tinute sub control, sa nu se extinda.

Cand livada sau faneata se curata de crengi uscate, resturile acelea lemnoase se ard. Flacarile se inalta catre cer, iar in jar coacem cartofi sau improvizam un gratar pe care punem piept de pui, mititei si ciuperci.

Dupa munca vine rasplata, asa ca transformam curatarea locului in festin, mai les ca luam si ibricul de cafea cu noi si dupa masa, stam la taifas cu o ceasca de cafea aromata in fata.

Uneori facem focuri din resturi vegetale si cand porumbul este de fiert si il bagam in jar. Este dulce si suculent si cu toate ca te umpli de negreala, nu rezisti sa nu mai ceri unul.

Imi place sa muncesc si sa imi iau timp, sa privesc flacarile care inghit cu lacomie uscaturile si caldura care se degaja in jur.

-Uite, cata risipa de caldura se face in univers, imi spune mama cu nemultumire. Mai intai de la razele soarelui, apoi tot ce ardem noi in gospodarie.

Mama avea dreptate. Dupa ce culegeam porumbul, aprindeam tulpinile lemnoase, fiindca animalele noastre au fost mereu rasfatate si nu au mancat, cum mananca altele. Apoi curatam porumbul si ramaneau cocenii. Saci intregi de coceni ajungeau in tomberoane sau in focuri in aer liber.

Si astazi in stele romnesti se risipesc aceste materiale care pot fi utilizate la caldura.

Noi nu mai facem foc in aer liber din urmatoarele motive:

1. Am spus:”Stop risipei!”, fiind constienti ca resursele mediului sunt epuizabile. Nu putem arunca toate aceste corpuri solide cu care putem asigura caldura pentru o saptamana la iarna.

Imi amintesc cat carton am pus pe foc, cand am schimbat mobila si electrocasnicele. O caruta de coceni am ars dupa ce am curatat porumbul si am ars resturile vegetale in mai multe reprize.

Noi am comandat cazan pe lemne din fonta si putem spune ca este cel mai eficient sistem de incalzire, fiindca nu mai aruncam crengutele si cocenii. La tara se strang in fiecare an uscaturi si este pacat sa se iroseasca.

2. Am decis sa nu mai poluam mediul, prin urmare nu vom mai arde nimic pe dealuri, ci ducem totul acasa, maruntim, depozitam si ne asiguram caldura la iarna in cest fel. Economisim jumatate din cantitatea de lemne de foc necesara procedand asa.

3. Ne gandim ce prapad poate face un foc in aer liber scapat de sub control, mai ales ca multe dintre fanetele nostre sunt situate la marginea padurii.

Unul dintre vecinii nostri tocmai isi montase sistemul de incalzire prin prdoseala si ne-a chemat sa vedem minunea, sa ne bucuram impreuna si sa ne faca cinste pentru a marca relizarea respectiva.

Casa lui cu ziduri de piatra, rece mai tot timpul devenise primitoare ca o plaja cu nisip auriu sau alb fin si cald pe care te poti aseza. Talpile noastre simteau mangierea aerului cald, de aceea l-am intrebat de unde si-a cumparat sistemul de incalzire prin pardoseala.

Asa am ajuns noi pe site-ul magazinului Incalzire-sanitare.ro si am petrecut ore intregi analizand produsele si serviciile. Ne-am bucurat descoperind cazanul din fonta care nu costa mult, are o durata mare de viata si poate fi alimentat, dupa cum v-am spus, cu resturi vegetale.

In afara produselor propriu-zise, ne-au atras si serviciile lor. Iata lista completa a acestora:

-consultanta privind alegerea unui sistem de incalzire sau montarea de panouri solare pe acoperis. Sunt bine informati si raspund la toate intrebarile cu franchete.

-livrarea produselor la adresa indicata in formularul de comanda. Sarcina gasirii masinii potrivite care sa aduca acasa cazanul sau caloriferele este preluata de la client.

-montajul. Magazinul pune la dispozitia cumparatorilor care doresc acest lucru specialisti care sa monteze sistemele de incalzire, fiindca nu trebuie sa mergi pe improvizatii, cand este vorba de un lucru atat de important.

-punerea in functiune a centralelor, inspectia tehnica a acestora.

Toate aceste servicii de calitate premium sunt foarte importante si garanteaza buna functionare a sistemului. Gandeste-te ca daca aduci pe cineva “priceput la toate”, s-ar putea sa iti strice sistemul montandu-l gresit.

Specialistii magazinului isi asuma raspunderea si iti arata cum sa folosesti sistemul ca nimic rau sa nu ti se intample.

In prezent, ne mandrim cu caldura constanta din casa si mai ales cu incalzirea prin pardoseala pe senzori. Este de ajuns sa aprindem lumina la baie si incaperea se incalzeste imediat, oricat de frig ar fi afara. Cazanul din fonta isi face datoria si inghite tot ce aruncam odinioara furnizand o caldura placuta. In prezent, suntem multumiti de caldura din casa si de costurile scazute ale acesteia si ne pregatim de instalarea unor panouri solare care sa ne ajute sa economisim energia electrica si sa nu lasam caldura soarelui sa se risipeasca.

Va sfatuiesc sa comandati cu incredere din acest magazin, fiindca gasiti tot ce aveti nevoie pentru sistemul de incalzire, dar si pentru baie!

Comenzile se plaseza de la domiciliu si se livreaza la domiciliu, astfel ca nu va ramane altceva de facut decat sa va bucurati de caldura si de apa calda.

Toate preturile sunt afisate pe site, inclusiv cele referitoare la montaj.

Ma bucur ca exista un magazin de profil atat de bine aprovizionat si in Romania, ca pune la dispozitia clientilor si personal calificat care sa puna centralele in functiune si ca ne face educatie ecologica prin produsele pe care le ofera!

2 thoughts on “Cu un cazan pe lemne din fonta se pot arde si resturi vegetale”

Leave a Reply

Your email address will not be published.