Copilăria, mai bine joacă decât psiholog!

Când eram eu copil,acum sute şi sute de ani, nu existau tot felul de jucării atât de complexe precum cele din ziua de azi.

Maşinuţele erau ceva foarte simplu, ideea era să ai senzaţia că merg, Monopoly nu apăruse, ce să mai vorbim de gagdeturi din genul celor care azi reprezintă esenţa existenţei oricărui copil. Pentru că zău dacă nu mă aduce la disperare când văd câte un ţânc de 6 ani cu ipad sau pe unii chiar cu Iphone, în condiţiile în care ei abia gânguresc ceva.

Dar mulţi vor veni şi vor spune că sunt doar un ofticos şi atât. Posibil să fie adevărat. Problema este că eu cred că un rol important în educaţia unui copil este reprezentat şi de darurile pe care i le faci, de modul cum i le faci. Dacă îl înveţi de mic să aibă absolut totul, la cea mai mică clipire, de ce te mai miri că atunci când va creşte va ajunge un mofturos, care dacă nu  primeşte tot ce vrea va începe să plângă.

Şi dacă tot decizi să faci un cadou, nu ar fi mai bine să îi oferi copilului ceva care să îl atragă spre sport, spre activitate? Suntem, din păcate, ţara cu cei mai mulţi copii obezi, pe un deloc onorabil loc 3 în Europa. Şi zicând asta, am dat peste cei de la Noriel, care au toată gama posibilă de jucării. De la jucarii de exterior de la, la jucării ieftine sau, pentru că tot e sezonul, jucării de plaja pentru nisip. Dincolo de glume şi amuzament, sunt momente când parcă îmi doresc să fi avut din nou şansa de a fi copil. Au atâtea oportunităţi cei de acum, dar refuză să le folosească sau nu are cine să îi ghideze. Şi rămân izolaţi mai mult într-o lume virtuală, lipiţi cu orele de calculatoare, iar apoi toată lumea se întreabă de ce eşuează în viața reală.

Totul se întâmplă pentru că a lor gândire, imaginație, spontaneitate nu mai sunt provocate. Nu mai știu cum e să te joci afară, în aer liber, cu mai mulți copii, nu mai știu cum e să fii parte a unui grup, nu singur și izolat în fața unui laptop. Aceasta va fi cea mai mare provocare a părinților. Să își educe copiii cu gândul că există viața și după ce ai închis monitorul laptopului și este chiar o viață frumoasă. Pentru că altfel vom auzi tot mai des despre căutări pe internet pentru psiholog copii București.

Leave a Reply

Your email address will not be published.