Cine și de ce privatizează Administrația Națională de Meteorologie?

Am fost astăzi la sediul Administrației Naționale de Meteorologie, unde, cu ocazia Zilei Mondiale a Meteorologiei, a avut loc o sesiune de dezbateri, a căror temă centrală a fost: „Să înțelegem norii„. Am scris pe Facebook despre sentimentele pe care le încerci atunci când ai alături niște oameni fabuloși precum Roxana Bojariu, Florinela Georgescu, Dumitru Baltă, Silviu Grigore sau Elena Mateescu.

Dar nu despre asta vreau să vă vorbesc. Ci despre o informație care astăzi a ieșit în spațiul public și care are un efect de tsunami: fostul director al ANM, Ion Sandu (despre care abia acum am aflat că nu mai este director, după 15 ani) a declarat azi că și-a dat demisia din funcția deținută pentru a protesta față de inițiativa fostului guvern Cioloș de a aduce management privat la ANM.

Ce înseamnă management privat la ANM? Același Ion Sandu explică: externalizarea serviciilor de prognoză, ceea ce înseamnă că nu se mai realiză prognoze și analize folosind întreaga rețea ANM, ci doar primim niște hărți din afară, pe care apoi meteorologii le interpretează să le înțeleagă fiecare dintre noi. Asta în condițiile în care România are niște meteorologi și climatologi de excepție.

 

Așadar, ajungem să ne bazăm pe informațiile primite de la alții. Dar de unde putem fi noi siguri că modelele lor meteo chiar sunt exacte și corecte pentru România. Specificul orografic al României poate fi o provocare și pentru meteorologii noștri experimentați, ce să mai vorbim de cei din afară.

ANM este, din punct de vedere personal, una din puține instituții de stat, poate singura, în care se regăsesc profesioniști în ceea ce presupune munca de meteorolog. O instutiție de care depind toate celelalte instituții ale statului român. De care depindem fiecare din noi. Care, așa cum spunea și doamna director Elena Mateescu astăzi, nu începem nicio zi fără să ne interesăm de prognoza meteo. Aici este dincolo de politică, de interese meschine și de moment. Administrația Națională de Meteorologie trebuie să devină obiectiv de interes național, care să nu poată fi supus unui regim de privatizare. Oricum s-ar masca el.

Am reușit să vindem și să stricăm cam tot ce se putea. Ne scăpase cerul cu alaiul lui de fenomene meteo.

6 thoughts on “Cine și de ce privatizează Administrația Națională de Meteorologie?”

 1. ANM primește zilnic produse de prognoză pe termen scurt și mediu de la Centrul European de Prognoză pe Termen Mediu de la Reading (UK). Pentru asta plătește bani frumoși. Aceste produse sînt folosite în realizarea prognozelor naționale care, după cum știi, se fac publice pe un interval de maximum 72 de ore de la finalul zilei în care se emite prognoza. Deduc din ce-ai spus că a lăsat să se înțeleagă dl. Sandu că, prin „privatizare”, departamentele de prognoză de la ANM și de la fiecare CMR ar dispărea, ceea ce ar fi grav, ar lăsa oameni specialiști pe drumuri, plus faptul că datele difuzate de ANM din surse externe direct în mass-media ar avea un grad de incertitudine mai mare. Nu știu exact situația din prezent, cît adevăr e în spusele fostului director, cît din intențiile statului sînt acum ascunse publicului, dar o deteriorare și mai mare a meteorologiei este mai mult decît de evitat.

  1. @Daniel ANM nu primește zilnic de la Reading. Sunt datele la 2 săptămâni, respectiv cele pentru prognozele la 3 luni. În rest, ANM își realizează singură prognozele. Da, ceea ce spune Sandu către asta te duce cu gândul…și este grav

 2. Pacat ca salariile oamenilor de la statiile meteo sunt foarte mici. Angajatii sunt profesionisti, isi pierd noptiile, sarbatorile si weeked-urile la statie.

 3. Meteorologia asa cum ocunoaştem si o practicam noi astăzi nu are nici un viitor. Spun asta cu responsabilitatea pe care mi o dau cei peste 40 de ani lucraţi în acest frumos domeniu.
  Sistemul actual bazat pe 4-6 statii meteorologice in fiecare judet deservite de personal sau cu colectare automata si in timp real a datelor este depăsit…fiind in fapt modelul sovietic adus în România de rusi în anii 50 cosmetizat şi modernizat în ultimii 10-15 ani.
  Afirm asta pentru ca am efectuat acum mai bine de 10 ani o vizita la Washington DC si am vrut sa vad statia meteo locala. Spre surprinderea mea am gasit nu mai putin 26 de statii meteorologice toate lucrand in regim automat deservite de …3 persoane !
  Suprafata acoperita de aceste statii este suprafata metropolitana, adica 40km x 60km total 2400 kmp rezultand ca la mai putin de 100 Kmp (10×10) este pozitionata o statie meteorologica !
  Dacă ar fi sa aplicăm la noi aceste standarde ar trebui să avem 50-100 de staţii automate în fiecare judeţ şi câteva mii la nivel national !!!!
  Referitor la serviciu de prognoza a vremii acolo se pune accent mult mai mare pe prognoza de scurta şi foarte scurta durata aplicată strict localităţii sau comunitaţii interesate dar care cica e extrem de exacta(spuneau romanii cu care am vorbit !!).
  Desigur ca la nivela naţional ei au acolo o reţea de radare care funcţioneaza în regim automat şi care sunt moitorizate de serviciu lor naţional. La vremea respectiva erau 257 de radare la nivel naţional care deserveau doar reţeaua civilă pentru ca pe cea militara nu o cunosc decât câţiva iniţiaţi.
  Ceea ce n-am reuşit sa aflu este dacă acolo serviciul de prognoza a vremii este unul de STAT, privat sau mixt.
  Oricum ar fi populaţia este educata sa ia în seama prognoza meteo !
  Pentru că dacă se anunţă la TV că urmează un episod de vreme severă se golesc efectiv magazinele de apă mâncare, benzină (aproape fiecare casa are un generator electric).
  În concluzie : până să ne gândim la privatizare în acest domeniu mai trebuie investiţi muuulti bani în sistem iar cei care vor ma lucra în acest sistem vor fi în mare parte VOLUNTARI !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *