Cine câștigă alegerile europarlamentare de pe 26 mai 2019?

Niciodată nu am fost mai detașat și dezinteresat de o campanie electorală cum mi s-a întâmplat să fiu cu ocazia ultimelor 2 luni. Europarlamentarele pentru care mergem să votăm peste 2 zile, pe cât de multă importanță și valoare au primit în spațiul public de la noi, pe atât de neimportante sunt, de fapt, în realitate. Nu voi sta să detaliez de ce, o să vă rog doar să dați măcar 5 nume de europarlamentari români din precedentul mandat și să spuneți și ce au făcut ei pentru România.

Iar pe acest subiect mai vin cu un singur argument: faceți un sondaj și întrebați 100 de români, eventual apelăm chiar la Cabral, să ne spună care sunt instituțiile oficiale ale Uniunii Europene și ce fac ele și cum influențează ele viața noastră. 90 dintre ei nu vor avea răspuns. Punct. Și de la capăt.

În lipsa unei agende europene veritabile, care să cuprindă dezbateri serioase despre Brexit, despre soarta românilor din Marea Britanie, despre cum facem să le fim de ajutor românilor care sunt tratați precum sclavii prin țări precum Spania sau Italia (mai are rost să aduc în discuție violurile constante la care sunt supuse româncele pe acolo?), tema centrală a campaniei pentru europarlamentare în România a fost: Muie PSD, Dragnea la pușcărie, Iohannis, traficantul de copii și Cioloș, torționarul securist comunistoid. Nu voi lua nici un din teme, dar voi încerca să vă arăt cum cred eu că s-au mișcat partidele importante în această campanie și care va fi scorul lor electoral duminică.

PSD

Dacă te uiți mai ales în spațiul virtual, ai să crezi că PSD nu doar că se dezintegrează, dar toți au fugit de prin sediul din Kiseleff și nu mai există urmă de pesedist, membru sau simpatizant, nici în cel mai îndepărtat cătun din România. Nu este prima dată când se cântă prohodul PSD și de fiecare dată lucrurile au stat fix invers. S-a schimbat ceva cu adevărat puternic în societatea românească? Da, oamenii sunt furioși pe PSD. Dar mereu au fost, din 90 încoace. S-a diminuat masiv bazinul electoral al PSD? Nu, suntem fix acolo unde eram și acum 4 ani. Singurul lucru, atât de ipotetic, pe care mizează cei care cred în distrugerea PSD la votul de duminică este legat de o prezență la vot cum nu a mai fost niciodată. Da, sunt oameni care cred asta când vine vorba de alegeri europarlamentare. Acolo unde, data trecută am fost puțin peste 30% din cei cu drept de vot.

PSD a jucat această campanie fix pentru electoratul lor. Naționalism, populism, promisiuni ieftine, dușmani din belșug. Estimez un scor electoral în jurul a 28 – 32%.

PNL

Pe cât s-au chinuit husarii lui Ludovic Orban să zboare, mai degrabă s-au rostogolit. Cred că PNL este partidul care a cheltuit cei mai mulți bani în această campanie. Nici nu vreau să îmi imaginez câte înregistrări vor ajunge pe la DNA cu Orban, dacă nu livrează ceea ce a promis. Dar, a meritat toată această investiție care, cel mai probabil, va îngreuna și mai mult bugetul cârpit al liberalilor? Pentru asta trebuie să ne uităm la precedentul scor electoral de la alegerile europarlamentare din 2014. PNL a obținut 15%, PDL 12%. Așadar, pentru a nu fi vorba de un eșec, PNL de azi trebuie să plece de la minim 27% duminică. Se poate întâmpla asta? Deloc spre foarte deloc. Chiar dacă l-au adus alături de ei pe unul din cei mai vocali oameni de televiziune, Rareș Bogdan, chiar dacă au făcut mitinguri peste mitinguri și au încercat să se erijeze în liderii de facto ai opoziției. realitatea este că PNL are la fel de multe bube, inclusiv o căsătorie cu PNL. La capitolul figuri noi, sunt tot cei vechi, unii dintre ei traseiști de carieră, alții cu rezultatele cele mai slabe din istoria partidului, dar incapabili de a fi alungați din partid. Aș caracteriza campania PNL prin: ”Curaj, găină, că te tai!”. Duminică, regele va fi atât de gol pentru liberali, încât îmi este și milă de ei. Estimez un scor electoral pentru PNL între 18 – și 22%.

USR & PLUS

Pentru ”cei noi din politică”, acest scrutin electoral este momentul confirmării sau al deziluziei. Dintre toți actorii acestor alegeri europarlamentare, USR chiar joacă o carte decisivă. Un scor electoral bun poate reprezenta trambulina perfectă pentru un prezidențiabil (Cioloș), în toamnă dar și pentru, de ce nu, poziția de partid lider la alegerile de anul viitor. Campania USR nu a fost lipsită de stângăcii (prezența lui Caramitru mi se pare cea mai gravă eroare), nu a fost lipsită de controverse, dar, oricât au râs dinozaurii de la PSD și PNL, a fost și rămâne cea mai non conformistă, sinceră, tinerească campanie. Și toți oamenii care au participat la această campanie au reușit să lase impresia unei naturaleți atât de dorită în peisajul politic plin de falsități și măști din politica românească. USR și-a asumat și niște decizii grele, cum ar fi neimplicarea directă în pseudo referendumul lui Iohannis, nici o alianță necondiționată cu PNL. Mulți ar spune că aceste lucruri vor costa scump USR & PLUS duminică. Eu vin și spun că va fi exact invers. Estimez un scor electoral pentru USR între 15 și 20%, posibil chiar spre un 22% dacă chiar cuceresc marile orașe, așa cum arată unele estimări.

PRO România

Despre echipa lui Ponta nu voi vorbi foarte mult. Îmi este greu să detașez imaginea unui Bănicioiu și chiar a lui Ponta de România momentului Colectiv. Da, știu, ne pricepem la reevaluări și, pus lângă Dragnea, Ponta pare chiar Mickey pe care îl iubeam cu toții pe Cartoon. Dar realitatea este cu totul alta. Pro România este doar un PSD care nu a preluat puterea. Imediat după ce se va întâmpla asta (foarte curând), vom revedea figura lui Ponta care a reușit în 2014 să înfurie o țară întreagă, suficient cât să pună un ficus președinte. Cu toate acestea, electoratul lui Ponta nu este de neglijat. Pesediști care nu mai știu ce se întâmplă, tineri socialiști care nu se identifică cu Iliescu și Dragnea, toți văd în Ponta o alternativă. Estimez un scor de 8  – 10%.

PMP, UDMR, nu merită luate în calcul.

Primii, partid plin de securiști plângăcioși, în frunte cu Băsescu, se pregătesc să dispară din politică. UDMR prinde pragul. Și va juca din nou rolul centuristei din politica românească.

Eu nu am să vă spun cum să votați, dar am să vă cer să stați un pic cu voi și să lăsați să treacă prin fața ochilor întreaga clasă politică românească din 1990 încoace. Nu vi se pare că sunt fix aceleași fețe, aceleași aranjamente, aceleași minciuni. Apoi, al finalul acestui film, dați pe slow motion. Veți vedea niște tineri, oameni noi, niște profesioniști în joburile lor, care au renunțat la aproape tot și vin să vă spună că este și timpul vostru. Timpul vostru să fiți reprezentați de politicieni care să vă merite. Și pe care să îi meritați.

Leave a Reply

Your email address will not be published.