Centralele termice pe condensare – obligatorii din septembrie

Preocupați cu toată nebunia din viața politică, cu așteptarea zilei în care Victor Ponta își va da demisia, lăsăm să treacă pe lângă noi știri cu adevărat importante, știri care ne vor afecta viața cât de curând posibil.

Iar una din aceste știri sună așa:

”Începând cu 26 septembrie 2015 intră în vigoare o directivă a Uniunii Europene ce va stipula obligativitatea vânzării doar de centrale termice pe condensare”

Ce înseamnă acest lucru? Păi o bombă cu efecte de nebănuit în acest moment. În acest moment, peste 1.5 milioane de familii din România se încălzesc cu centrale de apartament. Anual, peste 100 de mii de astfel centrale noi sunt cumpărate. Imaginați-vă că, începând cu 26 septembrie, toate aceste familii vor trebui să își aloce din bugetele lor și așa extrem de mici, o sumă în jur de 10.000 de lei pentru a achiziționa o astfel de centrală nouă.

image

Unde mai adaugi și faptul că se va introduce taxa pe coș, care îi va obliga pe oameni să își monteze coșuri de inox, care să polueze în sus și nu direct în casa vecinului de deasupra. Și, colac peste pupăză, mai avem și obligativitatea de a schimba centrala termică din 10 î 10 ani. Este o situație extrem de gravă, o situație ce se poate agrava și mai mult dacă, să zicem, vine peste noi o iarnă foarte grea.

Dar ce face o centrală termică prin condensație? Este o centrală care reutilizează o mare parte din căldura de condensare existentă în gazele arse și o reintroduce, astfel, în sistem. Marele avantaj al acestor centrale este că recuperează o parte din căldura latentă de vaporizare și o transferă către sistemul de încălzire. Randamentul estimat în cazul acestor centrale este de 106, poate chiar 110%. Așadar, despre aceste centrale era vorba.

Dispariția centralelor de oraș, care asigurau încălzirea comună a blocurilor, haosul din legislația internă în ceea ce privește achiziționarea, montarea și folosirea lor, au dus la apariția acestei situații. Acum, nu știu ce așteptări putem avea de la statul român să clarifice lucrurile, dar este important să fim cu toții informați despre subiect.

Cu atât mai mult cu cât 26 septembrie e doar la o aruncătură de băț.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *