Cele mai comune tipuri de întrebări la interviurile de angajare și cum să răspunzi favorabil ție

În zilele noastre, găsirea unui loc de muncă stabil, dar care să îți permită să dezvolți profesional rapid, într-un mediu plăcut, pare un vis îndepărtat pentru majoritatea candidaților la diversele locuri de muncă disponibile pe platforme online.

Dincolo de redactarea unui CV corect, însoțit de o scrisoare de intenție convingătoare, mai rămâne un hop – interviul. Odată de dezvoltarea diverselor tehnologii, astăzi interviul pentru un job nu mai presupune neapărat o întâlnire face-to-face cu recruiter-ul, ci poate doar o discuție pe Skype, unde ai câteva minute pentru a-l convinge că tu ești persoana potrivită pentru locul de muncă pentru care ai aplicat. Deși nu există răspunsuri bune sau rele, în principiu, interviul de angajare este o formă de cunoaștere aprofundată a ta, ca persoană, a experienței și aptitudinilor tale, în care sunt observate și o serie de elemente de comunicare non-verbală, dar și modul în care te prezinți și îți susții părerile.

Iată câteva dintre cele mai comune întrebări la un interviu de angajare și recomandări legate de cum este mai bine să tratezi răspunsul:

1. De ce ai optat pentru firma noastră?
Prin această întrebare, specialistul HR vrea să afle, de fapt, cât de mare este motivația ta pentru job-ul în compania pe care o reprezintă.
În ceea ce privește recomandarea noastră, răspunsul la întrebare ar putea fi de genul:
•    aveți/reprezentați un business care mă atrage;
•    compania pentru care am aplicat oferă posibilitatea de creștere pe termen lung, dezvoltare profesională, există o cultură organizațională bazată pe meritocrație etc.;
•    atmosfera de lucru este caldă, oamenii sunt motivați să lucreze în echipă;
•    aveți produse/servicii de foarte bună calitate și utile.

2. Ce știți despre companie?
Prin această întrebare, specialistul în resurse umane nu este interesat să știe că ai făcut un întreg research despre companie, ci doar informațiile pe care le-ai reținut ca fiind utile și importante pentru tine. Ca o recomandare de răspuns, poți începe cu o frază care să conțină câteva cifre și elemente cheie despre companie, dar oferindu-i o nuanță mai personală, precum “mă regăsesc în această descriere”, “pot contribui la atingerea obiectivelor companiei” etc.

3. De ce îți dorești acest job?
Intervievatorul caută motivația ta, vrea să vadă ce te-a atras către acest domeniu, această firmă și – mai în detaliu – către această poziție. De fapt, este mai mult interesat să știe dacă ai aplicat pentru că ai un plan sau a fost doar o acțiune pe moment. Ca și răspuns la această întrebare, identifică mai întâi care sunt motivele pentru care job-ul ți se potrivește, apoi expune câteva cu privire la ce te face să apreciezi compania pentru care ai optat.

4. De ce ai fi candidatul potrivit pentru acest loc de muncă?
Deși este o întrebare intimidantă, dacă intervievatorul crede că nu ești suficient de bun, nu ți-ar adresa această întrebare. Ca și răspuns, acesta trebuie să acopere trei direcții importante: “Nu mă voi limita la a duce task-urile la bun sfârșit, ci îmi doresc să fac performanță la locul de muncă. În plus, cred că politica firmei este un corectă și mă voi adapta ușor culturii organizaționale și echipei. Nu în ultimul rând, cred că abilitățile și competențele mele vor aduce un plus companiei.”.

5. Unde te vezi peste 5 ani?
Managerul său specialistul de HR vrea să știe dacă ai setat așteptări realiste cu privire la traiectoria ta profesională, dacă ești o persoană ambițioasă și dacă job-ul la care ai aplicat contribuie la atingerea țelurilor tale. Răspunsul la această întrebare trebuie să se bazeze pe sinceritate. Astfel, fie că poziția contribuie la creșterea carierei pe care ți-ai dorit-o, fie este o oportunitate valoroasă de a te dezvolta, prin activitatea ta poți contribui și la evoluția companiei.

6. La ce alte companii ai mai aplicat?
În cazul de față, intervievatorul vrea să știe cât de serios ești și care este competiția. În ceea ce privește răspunsul, nu ești obligat să dai neapărat niște nume, dar ai grijă că dacă alegi să spui că ai mai aplicat și la alte companii, să fie companii din același domeniu sau domenii conexe. Nu crea impresia că alegerea pe care ai făcut-o a fost la întâmplare, nicidecum una serioasă și bazată pe pasiuni și competențe dobândite în timp.

7. De ce ai plecat de la ultimul job?
Scopul acestei întrebări este de a-ți testa sinceritatea și de a vedea care este modul tău de a prezenta lucrurile.
Din punct de vedere al răspunsului, ar fi bine să prezinți problema în mod sincer, punând accent pe ce ai învățat din această experiență, ce lucruri ai remediat din acel punct și cum crezi că te ajută pe viitor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *