Ce joc face Cătălin Predoiu?

De câteva zile, întreg spațiul public vuiește și comentează asiduu invitația adresată de Cătălin Predoiu tuturor partidelor de dreapta din București, de a miza toate pe un singur candidat la Primăria București, și anume pe Ludovic Orban. Iar elementul din această invitație care a atras și stârnit interesul este includerea lui Traian Băsescu printre cei invitați în această mare alianță. Un demers ce, dacă stăm bine să ne gândim, e logic ținând cont de câteva aspecte:

– actualele scoruri electorale ale PNL

– alegerea primarilor într-un singur tur.

De aici și până la știri gen RTV și Antena 3 cum că Băsescu se pregătește să preia puterea în PNL nu a mai fost decât un singur pas. Dar să le lăsăm pe astea în plata Domnului. Și să încercăm să disecăm cum stau lucrurile cu adevărat:

Dreapta vs stânga în București

La alegerile ce vor fi în iunie, Bucureștenii vor avea de ales între un singur candidat nominalizat de PSD – UNPR – ALDE, cel mai probabil Gabriela Vrânceanu Firea. Bazinul ei electoral nu are cum să fie, oricât ar încerca alții să o spună, mai mare de 30 – 32%.

În schimb, dreapta vine extrem de fărâmată, cu mult mai multe nume: Orban din partea PNL, Nicușor Dan din partea lui Nicușor Dan, Ciucu din partea M10. Și aceștia sunt doar cei pe care îi știm acum. E posibil ca și Mișcarea Populară să îl arunce pe Băsescu în luptă. Nici unul din cei mai sus menționați nu poate câștiga singur alegerile. La momentul acesta, cea mai bună intenție de vot dintre cei de pe dreapta o are Nicușor Dan. Dacă intră Băsescu, se schimbă treaba. Ambii au în jur de 20%. Ludovic Orban vine pe turnantă și cred că va recupera destul de bine diferența de scor de acum. Dar tot nu e suficient.

Orgolii sau alianță contra PSD?

Cam în jurul acestei întrebări stau toate calculele viitoare privitoare la numele noului primar al Bucureștiului. Dacă toate partidele care se dau ca fiind de dreapta vor lăsa din orgoliile lor și din lucrurile care le separă și se vor pune la masa negocierilor, atunci există șansa ca bătălia PSD – restul să fie una mai tensionată.

Cu Băsescu sau fără Băsescu?

Este evident că PNL are la dispoziție doar două variante: una care ar putea cântări extrem de greu și ar putea să ducă la un eșec total, anume aducerea ui Traian Băsescu în apropierea partidului, pentru a aduce și cele 18 procente ale sale alături de candidatul PNL sau ținerea lui în afara jocului politic și o alianță cu Nicușor Dan și eventual Monica Macovei, care cu 17 și 10% ar asigura practic câștigarea fără probleme a alegerilor.

Oricare din aceste două opțiuni scoate în față una din cele mai mari probleme ale PNL. Faptul că, deși la finalul lui 2014 urcase pe cai mari, iată, cu doar 2 luni înainte de alegerile locale, nu este capabil să producă un candidat care să spulbere cu adevărat competiția și să câștige principalul bazin electoral al țării. Totul stă pe umerii lui Ludovic Orban și pe charisma sa.

Dar, dacă câștigă, Orban câștigă doar pe mâna sa.

traian_basescu_pnl_52316400

Articol postat pe PoliticScan.

11 thoughts on “Ce joc face Cătălin Predoiu?”

 1. Iancule , Basescu nu va candida pentru PGMB , nu poate fi atat de retardat . Vorba lui : “- Nu se coboara de la functia de Sef de Stat la o functie de Primar , fie el si Primar General al Capitalei “. Insa , sa aduci vorba despre charisma lui Orban…fara suparare mie chiar imi pare o prostie monumentala mai ales ca , si dumneata al cunosti pe individ si…sti cam cate parale face . Cred ca nu mai exista in viata politica romaneasca om care sa vorbeasca fara sa spuna d e fapt nimic . Ludovic Orban..nu-i cumva tipul ala ce-l ridica pana la dreapta Tatalui pe ” cel care tace si…face ” intreband retoric caci raspunsul era evident , pe Klaus Werner Johannis Presedintele Facebook , omul de care inclusiv mataluta erai atat d e mandru afirmand ca ” ne-am luat tara inapoi “…mai ieri alaltaieri ? Un linge blide , asta este Orban Ludovic , frate-sau…ala este totusi ceva mai sincer si mai uman chiar si atunci cand mananca rahat dar Ludovic….sa fim seriosi ! Pe vremea lui Ceausescu…ar fi fost POATE un inginer nevazut , necunoscut in vreo fabricuta de produs tenesi si PROBABIL un bun agitator d e partid….de partid PCR Iancule , ca sa nu intelegi altceva . Parca si madamme Gorghiu spunea ceva zilele trecute despre o…alianta cu partidele mici in vederea PGMB si n-o excludea din ecuatie nici macar pe Monica Macovei { desii aia …in secunda doi a si flituit-o } sau pe Nicusor Dan ca…si asta are un fel d e ” partid ” comparabil cu M10 . Revin si te …intreb din nou : iti mentii hotararea de-al vota pe Nicusor Dan ?

  1. @Marian alianta aia nu e una electorala ci se adreseaza direct alegatorilor lui Macovei si Nicusor Dan. Eu nu o sa pot vota in Bucuresti :P

   1. de ce nu poti vota in Bucuresti Iancule ? Si-a rupt Patriarhia de la gura si ti-a oferit o excursie in Dubai sau….o vei mosii pe madamme Gorghiu caz in care , ” partidul iti va fi recunoscator ” ???? 8) Si apropo d e madamme Gorghiu ….Puricel ce mai face ? Cum va mai merge relatia ? Pleci cumva pe ultimii gologani { aia ce-au mai ramas din cei 70.000 de parai } la Targoviste ??? 8)

 2. Sa nu uit sa fiu la obiect : Catalin Predoiu …face ce-a invatat , de pe vremea cand era Ministru de Justitie in guvernul PDL { actualii vostrii aliati si sefi , ce s-o mai dam dupa cires } : agita apele ! Revin cu intrebarea : de ce nu candidezi Iancule ? Ce , ai fituit toti aia 70.000 de coco la localele din 2012 cand anuntai { inca din 10.10.2011 }ca …vei candida ????? Ai grije ce spui caci , este posibil ca ploaia asta ce cade in dusmanie sa-l tina si pe Sarcasticul { Nevermind } in casa si…cu ala chiar te vede Dumnezeu !!! 8)

   1. La cat ai servit tu partidul Iancule…meritai macar un loc eligibil in consiliul general 8) ! Si daca nu javrele alea , macar Patriarhia caci , la cat i-ai pupat pe p..la …. POALA Iancule , ca n-ai tu norocul lu’ popa Stoica !

 3. Imi pare rau s-o spun insa, cred ca moldoveanca aia de Firea-Pandele va castiga PGMB desi , va avea parte de un vot mai putin : votul meu ! 8)

   1. Pai singura ” minune ” ar fi ca , Radu Campeanu , sa-l propuna pe Majestatea Sa Regele Mihai la PGMB , asa cum l-a propus mai nu stiu cand…..Prim Ministru 8) ! Ti-aduci aminte Ioane nu ??? Mare om….mare ” caracter ” are Radu Campeanu !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *