Ce fel de femeie sărbătorim noi azi?

Da, știu, nu este chiar ”politically correct” să vii cu o astfel de temă azi, când sărbătorim femeia în toate formele ei, cu toate modurile ei de a se manifesta și de a se împlini. Să reformulăm atunci: ce model de femeie alegem noi să celebrăm azi, ce tip de femeie urcăm pe un piedestal și facem din ea proiecția viitorului nostru?

Culmea, chiar ziua de azi, 8 martie, reprezintă o bună exemplificare a ceea ce a devenit femeia cu fiecare an care a trecut. Cei care produc păpușa Barbie au decis ca anul acesta să ofere copilelor îndrăgostite de păpuși niște modele noi. Și le-au ales pe Amelia Earhart, Firda Kahlo. Și nu numai. Asta după decenii în care noțiunea de ”păpușă Barbie” definea o femeie înzestrată doar fizic și cam atât. Este și acesta un pas înainte.

Dar noi, cei mai vii dintre noi, cum ne raportăm la femeia din vremurile pe care le trăim? Iarăși trebuie să ne raportăm la modele. Și să vedem care sunt femeile cele mai promovate în spațiul public, indiferent de forma lui: asistentele tv care sunt urmărite la orice pas de paparazzi, pentru a fi surprinse în cele mai deocheate moduri posibile. Vedetele care renunță extrem de ușor la haine doar pentru a fi sigure că au parte de notorietate și succes. Chiar dacă singurul lor talent ține de rapiditatea cu care rămân doar în chiloței. Femei care au ajuns în funcții de conducere importante din stat și care au mari dificulțăți în a vorbi corect limba română iar fracturile logice sunt prezente constant.

Și nu în ultimul rând, femeile care sunt doar femei și atât. Nu mame, nu femei care să mai accepte să li se pună eticheta de gospodine, de femei de casă, care se îngrijesc și de o familie a lor, iar acesta este unul din cele mai grele job-uri din lume. Femeia din ziua de azi este modernă, extrem de sexuală, fără prea multe limite morale, o devoratoare de bărbați și cariere. Hai, nu dați cu pietre, nu sunt chiar departe de adevăr. Sunt chiar lângă el.

Am avut șansa în viață să fiu înconjurat de modele de femei care m-au crescut, m-au educat și m-au învățat să iubesc, să respect femeia. Căci ea este stâlpul pe care se fundamentează această lume. Fie că vorbesc de mamă, de soție, femeilor din viața mea nu le-a fost și nu le este niciodată ruine să fie și ”de casă”, nici ”de la țară”. Și sunt femei care strălucesc în orice clipă în profesiile lor. Dar care, într-un fel mistic, au păstrat legătura aceea primordială cu lumea lor. Și eu sunt extrem de norocos că le am în viața mea.

Căci despre asta ar trebui să fie femeia din ziua de azi: femeia puternică, independentă, de carieră, dar care nu își pierde nici feminitatea, nici ludicul și copilăria din ea și care nu simte repulsie să recunoască că mai are nevoie și de un bărbat lângă ea. Și care își dorește să fie mamă. Maternitatea este Divinul dintr-o femeie. Fără el, nimic nu mai este la fel.

La mulți ani, doamnelor! Vă mulțumim că sunteți!

Sursă foto: Pixabay

One thought on “Ce fel de femeie sărbătorim noi azi?”

  1. Mda, a pariat mai bine CTP. Zicea inainte de gala: “Politic corect. Are femeia cu dizabilitati, e mută. Are femeia neagră. Deci femeie, dizabilităţi, rasă, o femeie de culoare, şi care sunt personajele ultrapozitive. Avem și un “freak, un marginal ciudat, care este chiar omul-amfibie. Şi, fireşte, cu cine poate să se cupleze decât cu celălalt “freak, adică femeia mută. Şi, de partea cealaltă, albul, WASP, “White Anglo-Saxon Protestant, cu maxilare proeminente, fălcos şi musculos, crud și ticălos. Asta a zis-o cu vreo 3 zile înainte să câștige Shape of Water ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *