Ce este și ce face Comisarul European

Zilele acestea este o întreagă nebunie în România în legătură cu procesul de nominalizare a Comisarului European din partea României și a portofoliului pe care acesta îl va avea. Și, în toată nebunia cu Ponta, Crețu și posibilul eșec al obținerii unui portofoliu important, cum ar fi fost acela de Comisar European pe Dezvoltare Regională, l-am auzit pe Victor Viorel spunând o enormitate: ”Din vina lui Băsescu, Blaga și Iohannis există riscul să ratăm un portofoliu extrem de important pentru România, care ar fi adus enorm de mulți bani în țară, pentru proiecte de dezvoltare regională

Nimic mai fals. Comisarii Europeni, deși sunt propuși de guvernele statelor membre, au obligația de a funcționa independent și neutru față de guvernele care îi numesc. Deci, ori Ponta habar nu are ce face cu adevărat un comisar european, ori spera să ducă și la Bruxelles practicile pesediste, ceea ce este foarte grav.

basescuponta

Principalele atribuții ale Comisiei Europene sunt: dezvoltarea de strategii pe termen mediu, conceperea de proiecte legislative și medierea procesului legislativ, reprezentarea UE în negocierile comerciale, emiterea de decizii și reglementări, de exemplu politica privind competiția, conceperea bugetului Uniunii Europene precum și supravegherea implementării tratatelor și legislației comunitare.

Pentru România, deși mulți spun că Cioloș a fost cu adevărat un plus ca și comisar european, lucrurile nu au stat chiar așa. Având comisarul pe agricultură și dezvoltare rurală având, fiind una din primele țări producătoare agricole din Europa, nu am reușit să ne coordonăm acțiunile și proiectele astfel încât să câștigăm o poziție de influență în politicile agricole și să impunem, de exemplu, o mai mare utilizare a produselor bio, în detrimentul celor modificate genetic.

Deși tot ceea ce am scris mai sus poate fi plictisitor, este important pentru a ne face o părere în legătura cu importanța omului și respectiv a portofoliului pe care i-l oferi acelui om. Sunt niște cutume în Comisia Europeană. Unul din ele spune că o țară nu poate păstra un portofoliu pentru două mandate. Sunt foarte rare excepțiile de la această regulă și doar pe niște argumente solide. Așadar, România, prin toate autoritățile cu funcție de decizie, știau de ceva vreme că nu vom avea cum să îl păstrăm pe Cioloș la Agricultură.

Ce era de făcut? Păi ori căutam un nou portofoliu pentru Cioloș, care să se potrivească expertizei sale și care să fie bun și pentru România și interesele sale, ori pregăteam din timp un om care, odată ajuns acolo și prezentat șefului Comisiei Europene, să nu poată ridica dubii. Acest lucru ar fi fost posibil într-o țară normală, cu un șef de stat și un prim ministru normali, nu în România lui Băsescu și Ponta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *