Ce este certificarea ISO?

Te-ai întrebat vreodată ce înseamnă acea informație pe care o regăsești pe unele produse sau servicii oferite, cum ca este certificat ISO 9001, de exemplu? Care să fie plusvaloarea pe care să o aducă aceasta informație de certificare ISO?

Ca să reușim să ne facem o idee, hai să vedem de unde vine acest ISO, mergând la definiții:

Sistemul de management al calității (SMC) este definit ca fiind un sistem de management prin care se orientează și se controlează o organizație în ceea ce privește calitatea.”

image

Organizația Internațională pentru Standardizare (ISO) a elaborat standarde pentru SMC începând din anul 1987, sub forma seriei de standarde ISO 9000:1987. Acestea au fost revizuite de mai multe ori, iar ultima revizuire majoră a fost în anul 2000, creându-se seria ISO 9000:2000. ISO a aprobat o revizuire minoră, ISO 9001:2008, în 14 octombrie 2008, incluzând în special modificări gramaticale pentru ușurarea traducerii standardului în alte limbi.

După revizuirile din anii 2000 și 2006, principalele standarde din familia ISO 9000, adoptate și de România prin Asociația de Standardizare din România (ASRO) sunt :

  • SR EN ISO 9000:2006- Sisteme de management al calității.Principii fundamentale și vocabular
  • SR EN ISO 9001:2008- Sisteme de management al calității. Cerințe
  • SR EN ISO 9004:2001 – Sisteme de management al calității. Linii directoare pentru îmbunătățirea performanțelor.
  • Așadar, acestea sunt informațiile definitorii pentru un standard ISO. Vorbim, deci, despre un certificat de calitate oferit produsului tău, serviciului tău, care să îl facă atractiv clienților, să le confere certitudinea că beneficiază de ceva realizat la cele mai înalte standarde de calitate. Plecând de la resursele folosite, de la procesele aplicate, până la finisare și livrare.
  • Ca și o întrebare pentru voi, un mic test, dacă vreți. V-ați uitat vreodată pe produsele achiziționate, sau pe informațiile legate de furnizorul de servicii la care ați apelat, să vedeți dacă are certificare ISO?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *