Cărțile, ferestre către suflet

Trăim vremuri în care nimic din ceea ce era normal altădată nu mai pare a avea sens. Trăim vremuri în care renunțăm atât de ușor la principiile noastre morale, la valorile noastre, la reperele noastre și asta doar pentru a putea spune că ne adaptăm vremurilor, că suntem și noi moderni.

Odată cu apariția atâtor mijloace noi de comunicare, de socializare, există câteva lucruri peste care, în casele multora dintre noi, se așterne un nemeritat strat de praf și odată cu el, uitarea. Vorbesc aici de cărți, de cărțile adevărate, al căror miros de tipar proaspăt să te îmbete, să te cucerească de la prima pagină și să te facă să rămâi treaz în noapte până termini de citit tot.

Eu unul așa mi-am trăit copilăria și o bună parte din adolescență. În casa mătușii mele, înconjurat de cărți și de dorința de a le termina cât mai repede, ca să mă apuc de altele. Așa mi s-a întâmplat când am pus mâna pe ”Elevul Dima dintr-a șaptea”, pe ”Shogun” sau pe ”Căderea Constantinopolului”, cărți care mi-au marcat viața.

Același lucru mi s-a întâmplat de curând redescoperindu-l pe Preda și ale lui revolte și dileme. Sau pe scriitorii nordici, în frunte cu Stieg Larson și ai lui ”Bărbați care urăsc femeile”. Dincolo de toate aceste înșiruiri de cărți, alta e ideea: când v-ați rupt de monotonia zilnică și ați intrat într-o librărie? Când ați cumpărat pentru copilul vostru ultima dată o carte? Poate chiar ”Basmele Românilor” ? Mai țineți minte cum eram de captivați de ele? Copiilor din ziua de azi le lipsește șansa de a visa așa cum o făceam noi, pe vremea nu exista Facebook, internet și jocuri pe calculator.

image

Și dacă tot suntem la capitolul recomandărilor, îmi permit să vă mai fac una: și pentru voi și pentru cei mici, o carte numai bună: Cititorul din peșteră, de Rui Zink, povestea unui copil debusolat care, prin literatură, descoperă toată lumea. Și poate acum, când citiți acest articol, o să vă aduceți aminte că aveți o bibliotecă prin casă, o să vă duceți să vedeți ce mai e pe acolo și poate o carte o să vă facă cu ochiul, să vă convingă să renunțați la tentațiile vemurilor de acum și să vă refugiați într-o lume specială, o lume în care puteți visa și care nu o să îți ceară nimic pentru asta.

Și dacă totuși aveți cărți în casă și mai mult vă incomodează decât să vă bucure, dați-le altora care abia așteaptă să citească. Nici nu știți ce bucurie le veți face !

Leave a Reply

Your email address will not be published.