Brexit. Nimic nu va mai fi la fel

După ce au trecut și ei prin sindromul „Mircea Geoană„ sau „Clotilde„, iată că odată cu zorii dimineții de azi, britanicii sunt puși în fața faptului împlinit: 52% dintre ei au votat pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Unda de șoc, la toate nivelurile, economic, social, politic, abia începe să se propage, iar efectele și intensitatea sunt greu de estimat. Dar unele din ele pot fi deja simțite:

1) David Cameron

Devine probabil cel mai urât și slab politician din istoria Regatului. Jocul său de ruletă rusească tocmai i-a tras glonțul final în efemera sa carieră politică, dar, pe lângă asta, pare că a declanșat și cea mai gravă criză de identitate a Regatului Unit. Care numai unit nu mai este. Irlanda de Nord deja ia în calcul ruperea de Marea Britanie refacerea Irlandei Unite. Scoția spune clar: „Viitorul nostru e alături de Uniunea Europeană„.

2) Uniunea Europeană

Însăși este zguduită din temelii. Exemplu Marii Britanii este deja urmat de Olanda, care prin vocea lui Geert Wilders, cere referendum pentru a vedea dacă să rămână în UE. La fel și în Franța, Le Pen neratând șansa de a lansa aceeași dezbatere. Grecii probabil vor marșa și ei din nou pe această idee, după ce #Grexitul lor a fost cu greu evitat. Mai putem vorbi de Uniunea Europeană în aceste condiții? Cu greu.

3) Economic

Efectele sunt greu de anticipat acum. Dar mulți specialiști vorbesc de un efect de tsunami la fel de puternic ca în cazul crizei din 2008. Deja bursele încep să trepideze, lira sterlină cade la cea mai mică valoare din istorie. Doar dolarul american se simte bine. Coincidență?

image

4) România.

Efectele Brexitului asupra noastră? Pot fi nimicitoare, sau nu pot exista deloc. Dar asta depinde foarte mult de responsabilitatea clasei politice actuale. Avem peste 300 de mii de români care lucrează în Marea Britanie. Vorbim de cei cu forme legale. Al căror viitor nu știm ce poate rezerva. Unii poate își vor căuta relocarea într-o țară membră UE. Dar o mare parte vor fi nevoiți să revină în țară. Cum va face România față?

Relațiile comerciale, la rândul lor, vor trebui regândite din perspectiva noii paradigme. Relațiile economice dintre România și Marea Britanie se situau, la finalul lui 2015, la cel mai mare nivel din istorie, de 3,95 miliarde euro. Importurile României erau la un nivel de 1,57 miliarde de euro. Iar Marea Britanie se situează pe locul 5 în topul exporturilor românești, cu o pondere de 4.36%.

Nici politic lucrurile nu trebuiesc ignorate. Adversarii UE inclusiv de la noi vor prinde aripi. Nu că am fi noi o prezență atât de puternică acolo, dar pe fondul unei eventuale recesiuni economice, cu instabilitate politică, s-ar putea să ne trezim și aici cu un curent #roexit important.

E agitație în întreaga Europă. Un singur loc e atât de liniștit, iar râsetele sunt atât de puternice că se aud peste tot în lume: Kremlin, biroul lui Vladimir Putin. Trăim vremuri istorice, iar tot ceea ce știam noi este redesenat, este regândit. Iar vremurile se anunță destul de cenușii.

Articol publicat pe Știripesurse.ro

9 thoughts on “Brexit. Nimic nu va mai fi la fel”

  1. Motivele oficiale pentru care Anglia a iesit din comunitate le stim .Eu cred ca mai sunt si alte motive .Unul ar fi ca daca Anglia mai ramanea in UE poate ca ar fi trebuit sa renunte la monarhie .Alt motiv poate ca ar fi nesupunerea Angliei fata de legislatia impusa de UE .Anglia nu vrea sa aiba o institutie similara DNA la ea in tara care sa judece spre exemplu faptele de coruptie ale lorzilor /un fel de baroni mioritici dar cu averea dobindita acum citeva sute de ani.Si poate ca ar mai fi si alte motive…

    1. @MARIAN aia cu monarhia e greu de crezut. Poate aia cu un DNA autohton, da. Dar eu cred ca e mai degraba vorba de acea renuntare la suveranitatea economica. Plus pericolul migratiei islamice.

  2. Ionut stii care este secretul inceputului de destramare a UE? Comunitatea Economica Europeana nu trebuia in 1992 sa devina UE actuala si sa inglobeze in componente sa fostele state comuniste .Nu trebuia sa existe conceptul de uniune controlata politic .Ar fi fost de preferat existenta a doua comunitati economice distincte est/vest fara nici o componenta politica .Da de’ CE s-a suit rapid in trenul globalizarii mondiale si s-a transformat in UE .

  3. O monarhie subordonata institutiilor UE inseamna sfirsitul acelei monarhii. O republica subordoneta institutiilor UE inseamna sfirsitul acelei republici .Si regele dar si presedintele au acceiasi soarta si vor deveni automat vasalii imperiului numit UE .Asa ca mai usor cu pianul pe scari…..

  4. @ MARIAN Dupa umilele mele cunostiinte in materie , si Spania este Regat si Islanda si Danemarca , Norvegia , Suedia si Belgia si…Olanda cam tot asa . Pai…si-atunci d e unde-ti vin ideile astea traznite pe care le etalezi atat d e nonsalant stimate MARIAN ???? Le-a cerut careva s a renunte la regii care domnesc dar nu guverneaza si inca nu s-a auzit figura asta in ziarele bucurestene , sa nu stie inca Tolontan nimic despre un asa subiect baban ???? Miram-asi 8) !

  5. In danemarca ,In spania In islanda ,in Norvegia monarhia este de forma are un rol mai mult figurativ.O vreme am crezut ca si in Anglia are un astfel de rol.Asta pina la brexit .se pare ca populatia Angliei nu este inca in totalaitate inlocuita de musulmani si est europeni.Anglia a fost tara invingatoare in ultimul razboi mondial.Germania a fost tara invinsa .Romania a fost tara invinsa deoarece am platit datorii de razboi Rusiei .Sa venim acum sa” bestelim ”Anglia pentru ca a ales altfel mi se pare ceva foarte ciudat.Anglia vrea suveranitate mai mult decit Romania .Romania nu mai are ce sa faca cu ea deoarece nu mai are nimic.Guvernatii nostrii se tem cel mai mult de intoarcerea romanilor din Anglia deoarece in tara nu sunt resurse si locuri de munca pentru toata lumea.Restul sunt povesti venite parca din reclama FNI /dormiti linisti ca totul este ok/daca vrea UE sa supravietuiasca atunci trebuie sa se limiteze sa ramana numai o uniune economica asa cum a fost pana in 92.O uniune cu cu doua piete est si vest .Daca nu face scest lucru numai o minune o va salva.

Leave a Reply

Your email address will not be published.