Biserica Ortodoxă Română și creditele

Acum câteva zile, onlineul a început să urle iarăși la adresa Bisericii Ortodoxe Române, concentrat, așa cum stă bine unei campanii. Motivul: că Biserica dă bani cu camătă, că uite la Patriarhul Daniel ce cămătar s-a dovedit să fie.

De fapt, care este știrea: Arhiepiscopia Argeșului, condusă de Înalt Preasfinția Sa, Calinic, și-a oficializat constituirea unei Case de Ajutor Reciproc. Sistemul nu este nou, există deja și celebrele CAR-uri ale pensionarilor din toată țara, Omenia, unde bătrânii defavorizați pot lua credite, sume modice, pe care apoi le restituie lunar, cu dobânzi net inferioare celor practicate de bănci, ca să nu ducem comparația și IFN-uri și ale lor DAE de peste 1000%.

ips-calinic1

Acum, nu pot să nu mă întreb, oare ce este rău în faptul că Biserica încearcă să vină în ajutorul oamenilor, să ajute inclusiv financiar niște oameni care, cu niște pensii mizere și fără nici un ajutor din altă parte, nu au nicio șansă.

Credite bancare potrivite nevoilor tale. Poti face rapid o simulare credit nevoi personale.

Într-o societate care și-a pierdut de mult busola, eu nu am nicio problemă cu o implicare mai serioasă și activă a Bisericii în toate aspectele societății. Dar asta trebuie făcută cu înțelepciune, tact și credință.

2 thoughts on “Biserica Ortodoxă Română și creditele”

  1. Salut, Ionuț. Uite, eu habar n’aveam de controversa asta de care vorbești pînă să citesc la tine. Dar, numai pe baza articolului tău, hai să’ți zic ce deranjează: biserica trăiește din bugetul de stat și din donații. Nu joacă pe piața financiară și nu se autosusține din vînzarea de lumînări. Mai mult, aproape orice serviciu prestat de preot e contra cost (fie oficial sau neoficial). Și totuși CAR-ul pe care îl descrii, nici nu donează bani, și nici nu are dobîndă zero. În loc de asta va fi o nouă sursă de venit. Tot nu vezi unde’i problema?

    1. @Valentin daca mergem direct pe rationamentul tau, ai mare dreptate. Numai ca nu e asa. 80% din veniturile Bisericii provin fix din autofinantarea ei: magazinele de colportaj, activitatile de turism ecumenic, partea agricola, samd. Vezi, daca privim lucrurile doar din prisma ASUR, cei care trimit multe stiri false in eter, ajungem sa dam mereu vina pe Biserica. Sincer, eu prefer un CAR sustinut de Biserica unui Provident sau alte forme de creditare care jupoaie efectiv batranii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.