Ah, România! Țara în care elevii cred în intuiții mai mult decât în manuale, unde se încurajează reciproc în cele mai bizare moduri și unde a face rost de subiectele de la proba de Limba și Literatura Română a examenului de Bacalaureat cu o zi înainte pare a fi un sport național.
Imaginați-vă scena: e seara de dinaintea marelui examen, iar în loc să fie îngropați în recapitulare, unii elevi se interesează cu fervoare dacă nu cumva pot afla ce gen literar le va pica la subiectul al III-lea. Prinși într-un vârtej de zvonuri, premoniții și, bineînțeles, scheme elaborate de a „face rost” de subiecte, tinerii își fac speranțe că așteptările lor se vor adeveri.
Pe un grup de Facebook, un elev întreabă sub protecția anonimatului dacă nu cumva cineva are vreun pont bun și este convins că există un veritabil Harry Potter care va apărea cu soluția salvatoare. ,,Îmi încerc și aici norocul. Ce credeți că pică mâine la Bac la română la s3?”, a scris un utilizator Facebook, fără a se chinui să folosească măcar diacritice, în afară de cele puse de autocorrect.
Sfaturi de la experți în premoniții, fraudă și ironii
Sfaturile binevoitorilor nu au întârziat să apară din partea celor pentru care frauda este la ordinea zilei. ,,Dacă poți să iei un avantaj în față, nu refuza. E viitorul tău în joc”, l-a încurajat un internaut.
Alții au luat postările de acest gen în derâdere și s-au întrecut în răspunsuri ironice. Așadar, ce pică la Bac? Elevii, a comentat cineva.
Au fost și utilizatori care i-au ținut isonul autorului postării și au încurajat încrederea în superstiții și premoniții. Bineînțeles, toate aceste adevăruri absolute, bazate pe experiența proprie. Pe principiul promovat de Paulo Coelho, că atunci când îți dorești cu adevărat ceva, întreg Universul va conspira pentru ca dorința ta să se împlinească.
Un alt expert în teorii conspiraționiste a scris „Frate, anul trecut, un verișor de-al unui prieten al vecinului meu a reușit să facă rost de subiecte. E imposibil să nu meargă și anul ăsta”. Cu siguranță, dacă e să ne luăm după Ionel, întotdeauna există cineva care știe pe cineva care a avut o „intuiție” miraculoasă.
Unii militează pentru corectitudine și studiu
Puțini au fost cei care au încurajat învățatul și repetarea materiei și i-au descurajat pe cei care găsesc o salvare în fraudarea examenului. Unul dintre cei care au dat deja examenul vieții i-a atenționat pe elevi să fie atenți la cerințe și să nu uite să utilizeze conectorii specifici argumentării (cum sunt expresiile în primul rând, în al doilea rând, în concluzie etc.). De asemenea, i-a încurajat să nu lase foaia goală la subiectul al III-lea, chiar dacă nu cunosc foarte bine opera respectivă, pentru a-și crește șansele de a obține câteva puncte.
Una dintre membrele grupului a dat exemplu anul în care subiectele s-au știut încă din seara de dinaintea examenului, astfel că a fost ales subiectul de rezervă, la care nu se aștepta nimeni.
Dar, deși subiectele ar fi trebuit să fie păzite mai bine decât rețeta Coca-Cola, iată că la doar 20 de minute de la începerea probei, cineva a fotografiat paginile și le-a trimis presei. Potrivit primelor informații, pozele ar proveni dintr-un liceu din municipiul Târgu Jiu, județul Gorj și ar fi fost realizate cu o cameră de corp.
Subiectele de la primele două părți au fost aceleași și pentru profilul real, și pentru cel uman. Singura diferență a fost dificultatea părții a III-a. Absolvenții de clasa a XII-a a profilului real au avut de prezentat particularitățile nuvelei ,,Moara cu noroc” de Ioan Slavici, într-un eseu de cel puțin 400 de cuvinte. Celor care au absolvit un profil uman le-a picat caracterizarea unui personaj din aceeași nuvelă.
Ce au obținut cei care au săpat toată noaptea după subiecte
Cei care au stat noaptea să „afle subiectele” se uită cu invidie la colegii care au învățat și au ieșit fericiți și mulțumiți din sălile de examen. Aceștia din urmă se simt ca niște adevărați eroi, deși n-au făcut altceva decât să citească operele și să învețe lecțiile din manual.
Până una-alta, românul tot român rămâne și nu se simte bine dacă nu încearcă să ocolească puțin regulile. Dar, dragii noștri viitori absolvenți, poate că magia adevărată nu constă în a face rost de subiecte cu o zi înainte, ci în a deschide cartea și a învăța din timp. Sau cine știe, poate într-o zi, intuițiile voastre chiar vor da roade… dar până atunci, mai bine puneți mâna pe carte!