Arsenizarea României

Mi-am permis să preiau această licență din titlu de la realizatorii emisiunii ”România, te iubesc”, de la Pro TV. Pentru că mi se pare că se potrivește perfect situației din acest moment vizavi de tot ceea ce înseamnă subiectul Arsenie Boca. Cu atât mai mult, cu cât, iată Biserica vine în întâmpinarea credincioșilor și anunță că se demarează procedurile de trecere în rândul sfinților a sfântului Ardealului.

Că este sfânt Arsenie Boca, e peste puterile noastre să o decidem. Mărturiile celor care l-au cunoscut îndeaproape sunt fără echivoc în ceea ce privește harul său. Devotamentul său față de Hristos și credință. Față de smerenie și umilință. După cum citim chiar din scrierile sale, un lucru nu și-a dorit Arsenie Boca: să fie ridicat pe un piedestal prea mare pentru ceea ce și-a dorit să fie: un slujitor al lui Dumnezeu, un duhovnic care să încerce să vindece sufletul acestui popor.

Ori, acum, fix asta se întâmplă: în România zilelor noastre e la modă Arsenie Boca. Lumea nu știe ce a făcut el, pentru ce este el atât de iubit. Nu îi cunosc istoricul suferințelor sale în temnițele comuniste. Nu îi cunosc și umanitatea.

arsenie boca

E la modă să mergi la mormântul lui Arsenie Boca, dar să nu calci niciodată pe la biserică. E la modă să ai acatiste cu Arsenie Boca, dar să nu știi nici măcar rugăciunile începătoare.

Arsenie Boca nu este doar o modă. Este o afacere. Una de zeci de milioane de euro anual. Aud că un nene a cumpărat de la niște măicuțe neștiutoare drepturile de autor pe toate scrierile părintelui.

Se vând la orice colț de stradă icoane cu Arsenie Boca. O veste proastă pentru toți cei care le au: sunt doar poze. Icoana sfântului va fi făcută cunoscută oamenilor în ziua când se va face trecerea sa în sinaxar.

Trăim zilnic minuni ale sfântului. Apare pe ziduri, în copaci, pe pardoseală. Lăcrimează în fel și fel de locuri. Toate aceste lucruri nu fac decât să creeze un zgomot de fond nefiresc și mizer în jurul a tot ceea ce este mai sfânt la Arsenie Boca.

Marele risc pe care îl trăim este de a-l transforma pe părintele nostru drag, Arsenie Boca, într-un idol cu chip cioplit, neplăcut Domnului. Și, mai ales, neplăcut chiar sfântului, care, dacă ar fi văzut cât de mult au ajuns să fie exagerate lucrurile, ne-ar fi dat un canon greu de dus.

6 thoughts on “Arsenizarea României”

  1. Inainte de Arsenie a fost Maglavit.suna cunoscut nu ?.Asta a fost in 1936.acum avem Arsenie Boca . Initiatoarii Maglavitului au fost un popa un senator si citiva negustori care au cistigat la vremea respectiva averi bunicele de pe urma oamenilor sarmani din acele timpuri.Sa nu uitam totusi ca Maglavitul vine in anii de dupa marea criza economica ani care au fost probabil nu foarte usori pentru populatie.sa nu uit …maglavitul de atunci il avea pe Petrache Lupu care era un cioban ce pretindea ca l-a vazut pe dumnezeu.Arsenie Boca nu l-a vazut pe dumnezeu dar are se pare darul teleportarii caci cum altfel poate fi si in temnita si la inmormintarea unei rude apropiate.in 36 Carol a supervizat spectacolul acum el este tolerat de guvern si patriarhie.eu cred cA este vorba de o nascoceala de marKeting /in 36 era un termen necunoscut si nu exista televiziunea/concret cred ca un popa un politruc si atentie cineva din media au pus la cale totul.marfa pentru creduli a fost furnizata de un negustor/carti ,icoane cruciulite .Se pune totusi intrebare cit timp o sa reziste aceasta lucrare sau mai bine zis lucratura de marketing

    1. @marian cred ca e mai mult decat un simplu exercitiu de marketing. Ideea este sa stim sa facem diferenta dintre aberatiile de pe TV si realitatea a ceea ce a fost Arsenie Boca.

  2. De ce dracu te basici frate Iancule ? La noi oamenii merg la biserica de Craciun sau Pasti si….injura in gandul lor pe aia care-i inghesuie sa le salte portofelele !!!! Te-ntreb frate Ioane , in calitatea-ti de ” parte a BOR “: chiar iti pare normala chestia aia cu vanzarea ” obiectelor sfinte ” plus calatoria pana acolo la…” mormantul sfantului Boca ” facute de asociatii ale BOR chiar daca-s undercover ??? Oare cat la suta scoate Patriarhia din aceasta afacere babana ??? Cred ca , nici mama aluia de-a gandit chestia de la Maglavit despre care amintea tizul meu ceva mai inainte , nici macar ma-sa si…nu cred ca BOR a avut de castigat atunci cat castiga BOR-ul de astazi d e pe urma …unei nebunii induse de cineva ! Despre numele acestui cineva vorbea foarte clar Isus Cristos insa…cine dracu mai sta sa citeasca Sfanta Scriptura cu atetea curve popesti prin preajma ? 8)

  3. Iata ca aflat un text prea captivant scris intr-un mod dificil de gasit in internetul din Romania. Acum, dupa ce am gasit acest articol, doresc sa va spun ca in acest weekend trecem la ora de iarna, o stiati deja. Daca tot se schimba ora, macar reglati-va ceasul dupa ora exacta pentru a nu pierde sa ajungeti la timp unde v-ati propus. Multumesc!

    1. @monicapop am aprobat comentariul doar ca sa specific ca ai mei comentatori sunt oameni inteligenti care scriu corect. O zi frumoasa

  4. http://www.petitieonline.net/petitie/40293146/semnaturi (aveti acolo si datele noastre de contact) “Petitie online impotriva canonizarii ratacitului parinte Arsenie Boca” Semnati : Cei 39% care nu va spovediti – asa marturisiti ca aveti credinta – ceilalti, asa o dovediti. Cei 84% care credeti in adevaratii Sfinti – paziti-i (da, voi pe ei). Cei 60% care stiti ca exista Rai – CASTIGATI, poate, un loc acolo. Cei 57% care stiti ca exista Iad – temeti-va ca veti fi intrebati de asta – restul, la fel. Cei 54% care stiti ca exista viata de apoi: faceti aceasta in viata de aici ; ceilalti: aflati ca, daca gresiti, acum puteti decide. Cei care nu mai au incredere in preoti – luati seama unde ne-au adus; restul (tot atat de numerosi…) – la fel. Cei 43% care credeti in minuni – asa faceti una … ; ceilalti 53% intrebati-va de unde-a iesit imensa cifra de 55% vor un “sfant” pentru ca face … miracole”. Cei 31% care credeti in deochi – scoateti-ne de sub unul; ceilalti – nu-i lasati singuri. Cei 25% care credeti in blesteme – nu e tarziu sa scapam de unul; restul : dovediti ca nu suntem blestemati. Cei 15% care cred in vrajitorie – lepadati-l pe acest vrajitor; restul – dovediti-ne ca puterea nu-i acolo. Cei 96.5% care credeti in Dumnezeu – aratati ca vreti sa ne ajute; restul – nu stiti pana la sfarsit cum veti fi. Cei 100% – ati primit o tara pentru care au murit toti inaintasii vostri – aparati-o

Leave a Reply

Your email address will not be published.