Ar putea ieși România din UE?

În toată nebunia declanșată de Brexit a existat un numitor comun al tuturor analizelor: efectul de domino pe care decizia Marii Britanii îl va declanșa. Iar confirmările au început să vină încet, dar sigur: Le Pen în Franța, Orban în Ungaria, Grillo în Italia, Joerg Meuthen în Germania și lista poate continua.

Dar România, ce ar face România? Ar putea fi ea pusă în situația de a alege dacă să rămână sau nu în Uniunea Europeană? Aici avem de-a face cu două perspective:

– Ultimul Eurobarometru, dat publicității în luna mai, ne arată un popor român fericit cu apartenența sa la UE. Într-un procent de peste 60%. Un popor care este fericit că are parte de liberă circulație, că se poate duce să muncească în străinătate, că aparține unei comunități în mijlocul căreia și-a dorit mult să revină. Care are și temeri, terorismul și migrația fiind pe primele locuri.

– În spațiul online există o propagandă destul de agresivă anti Uniunea Europeană. Vezi zilnic postări despre cum ne-am vândut suveranitatea, despre cum resursele României sunt furate de străini în timp ce noi am devenit groapa de gunoi a Europei. Nu sunt puțini cei care laudă gestul Marii Britanii și care încearcă să creeze un curent anti UE și la noi.

Și oricât ar părea de fantasmagoric acum, premise există: problematica Schengen, unde suntem plimbați de la an la an. Intervențiile brutale uneori în chestiunile de politică internă și justiție, tratamentul de care „se bucură„ românii în multe țări europene, diferențele de trai dintre noi și ei, toate acestea pot fi sâmburii unei schimbări de atitudine ce ne-ar putea aduce, pe neștiute, cândva, în situația de a alege și noi între IN sau EXIT.

Și la cum votează românii, niciodată nu poți fi sigur.

Signature du Traité d’adhésion de la Bulgarie et de la Roumanie

Acesta cred că ar putea fi cu adevărat un proiect de țară demn de partidele politice de la noi: să aibă grijă ca să nu cumva să ni se ofere șansa de a ne întoarce cu câteva sute de ani în urmă. Se știe că nouă ne place să repetăm istoria.

Articol publicat pe Știripesurse.ro

5 thoughts on “Ar putea ieși România din UE?”

  1. In 89 Romania a iesit ultima din blocul comunist .Guvernantii de atunci au tinut cu dintii de privilegiile dobindite in anii comunismului.Acum probabil ca vom fi ultimii membri UE. Romania nu iese din UE decit daca aceasta se desfinteaza .

  2. Daca Romania va incerca macar sa s e gandeasca la iesirea din UE , va fi un DEZASTRU caci …au avut unii grije sa ne lase si fara izmene .

    1. @Marian exista insa si astfel de personaje care se gandesc la asta si pe care ar trebui sa le tinem sub monitorizare.

  3. Sti care-i problema ? Multi considera ca ” ne-ar fi mai bine in afara blocului comunitar ” ca si mintile infierbantate ale unor lideri britanici . Spre deosebire de Marea Britanie insa , Romania este…totusi doar Romania : asta ne-ar mai trebui , pasapoarte si restrictii de tot felul pentru a putea sa fugim de saracia si coruptia de-a aici ca-n rest ….le-avem cam pe toate ! In plus de asta , la modul in care unii conationali ne-au transformat volens nolens in TIGANII EUROPEI { asa suntem perceputi } , Dracu ne-ar lua

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *