Anul ăsta, Dumnezeu nu mai e agricultor român

Dintotdeauna s-a spus despre România că are un potențial agricol unic, nu de puține ori vorbindu-se despre Bărăganul nostru ca despre grânarul Europei. Și s-a confirmat asta de fiecare dată când vremea a ținut cu noi, când recoltele au fost unele cu adevărat impresionante. Se pare că nu va fi cazul acestui an, seceta deja creează mari probleme în Moldova și Bărăgan. Asta după 2 ani perfecți

Dar, ca să contăm cu adevărat pe agricultură an de an, nu mai putem merge mereu la mila lui Dumnezeu, sperând să fie ploaie la timp și seceta cât mai scurtă. Agricultura, ca orice domeniu, are nevoie de investiții care să o facă profitabilă indiferent de condițiile meteo și care să reprezinte cu adevărat un pilon important al creșterii economice pentru țara noastră. Doar ca un exemplu: datorită anului agricol 2013 de excepție, creșterea economică a României a fost de peste 2 puncte procentuale. Dacă ar fi fost altfel în agricultură, am fi avut o creștere de sub 1%. La fel vor sta lucrurile și anul acesta.

image

În ciclul bugetar 2014 – 2020 al Uniunii Europene, pe PAC (Politici Agricole Comune) României i-au fost alocat 17 miliarde de euro. O sumă de bani pe care, dacă am fi cu adevărat capabili să o absorbim, imaginați-vă la ce nivel am putea ajunge din punct de vedere agricol. România toată are nevoie să treacă din amorțirea de Ev Mediu în care se zbate și să reușească, la mulți ani distanță, să crească, să evolueze. Iar cei care vor trebui să aducă schimbarea cu adevărat sunt micii agricultori, cei care nu au decât o grădină mică, gândită poate doar pentru consum propriu, dar care se pot dovedi cu adevărat revoluționarii unui sistem agricol.

Pentru ei vin în ajutor și cei de la O-mac.ro, care oferă soluții moderne pentru agricultori, mai ales pentru cei care vor să intre puternic în epoca online-ului. Astfel, cei care au nevoie de generator curent sau, de ce nu, de niște mulgatoare vaci,  cu care să își modernizeze ferma. Toate acestea pot fi acum doar la un click distanță. La fel cum și fermierii mai mici sau mai mari ar trebui să vadă mult mai bine oportunitatea unei promovări și în mediul virtual și, de ce nu, de creare a unei afaceri de vânzare a produselor lor inclusiv printr-un simplu click.

Sunt câțiva mici fermieri care au făcut acest pas și ei sunt cea mai bună dovadă că acesta chiar este businessul viitorului. Iar o agricultură modernă, care să acopere toate nevoile poate fi cu adevărat motorul progresului pentru o țară ca România.

Leave a Reply

Your email address will not be published.