Alege sa faci analize PCR pentru siguranta ta!

Noile analize PCR disponibile in Romania sunt un semn ca lucrurile se vor imbunatati curand, deoarece aceste teste PCR create pentru a stabili daca o persoana este infectata sau nu cu virusul Covid19 ar putea fi si raspunsul pe care multi il cauta. Pentru ca am iesit din starea de urgenta, multi sunt in cursa de repornire a afacerilor, iar noul test PCR ar putea fi raspunsul mult asteptat. Acest test poate fi comandat online de la teste-covid.ro, iar rezultatul se afiseaza in 24 de ore. Insa, in regim de urgenta, doar in Bucuresti si in comunele limitrofe, rezultatul poate sa fie dat chiar si in 6 ore.

Laboratorul este primul si cel mai important laborator privat de diagnostic genetic din Romania. Infiintat in anul 2000,  isi propune sa asigure accesul clientilor sai la cele mai moderne tehnologii genetice din lume, la preturi foarte accesibile.

Testele de identificare Real Time PCR sunt teste de biologie moleculara ce confirma prezenta virusului Covid 19 si sunt recomandate pentru pacientii suspecti. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca diagnosticul de boala sa se puna utilizand aceste teste. Avantajul lor este ca pun in evidenta virusul, chiar daca titrul viral este foarte scazut, adica virusul este prezent in organism in cantitati foarte mici.

Acest tip de test utilizeaza exudatul nazofaringian, secretia colectata prin tamponarea usoara a interiorului nasului si gatului – aici este cel mai probabil ca virusul sa se gaseasca in cantitati mai mari si tot aceste locuri sunt usor accesibile pentru recoltare. Pacientul trebuie insa sa specifice daca foloseste vreun tratament local cu picaturi pentru ca poate influenta rezultatul testului.

Cum probele de exudat nazofaringian contin o cantitate mica de material genetic viral, este necesara utilizarea unei tehnici numita amplificare enzimatica in-vitro a acizilor nucleici sau PCR (polymerase chain reaction). Prin PCR se pot face cateva milioane de copii ale materialului genetic existent in proba de exsudat nazofaringian. Testul este pozitiv daca in materialul genetic amplificat se identifica o secventa de nucleotide specifica ARN-ului viral al noului coronavirus.

Tehnica Real Time PCR este o tehnica sensibila, de aceea este foarte importanta pregatirea corespunzatoare a personalului din departamentul de biologie moleculara si, de asemenea, respectarea normelor de biosiguranta. 

Ce trebuie sa stim despre acest nou virus?

Coronavirusurile fac parte dintr-o familie numeroasa de virusi, gasiti atat la animale, cat si la oameni. Acest virus infecteaza omul, cauzand diverse boli, de la raceala comuna la boli respiratorii severe, precum Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS) si Sindromul Respirator Acut Sever (SARS).

Noul coronavirus (CoV) este o noua tulpina de coronavirus care nu a fost identificata anterior la om. Acest nou tip de coronavirus, numit 2019-nCoV, nu a fost detectat anterior, inainte ca focarul sa fie raportat in Wuhan, China, in decembrie 2019.

Ca si in cazul altor boli respiratorii, infectia cu 2019-nCoV poate provoca simptome usoare, inclusiv scurgeri nazale, dureri in gat, tuse si febra. Se poate manifesta mai sever in cazul unor persoane si poate duce la pneumonie sau dificultati de respiratie. Persoanele in varsta, cei cu afectiuni medicale (diabet, inima) sunt mai vulnerabile. 

Desi trebuie investigat mai amanuntit modul in care 2019-nCoV afecteaza oamenii, pana acum persoanele varstnice si cele care prezinta afectiuni medicale preexistente (diabet, boli de inima) par sa fie mai expuse riscului de a dezvolta simptome severe.

Noul Coronavirus este un virus respirator care se raspandeste in primul rand prin contactul cu o persoana infectata, prin inhalarea unor particule provenite din tuse, stranut, picaturi de saliva, secretii nazale. Este importanta exersarea unei igiene respiratorii bune. De exemplu, cand stranuti sau tusesti, trebuie sa acoperi gura cu partea inferioara a cotului sau sa foloseti servetele pe care sa le arunci imediat la cosul de gunoi. Spala-te cat mai des pe maini si foloseste geluri antibacteriene pe baza de alcool.

Care sunt recomandarile specialistilor pentru a evita acest nou virus Covid? 

-Spala-te pe maini de multe ori;

-Evita contactul cu persoane care sunt suspecte de infectii respiratorii acute;

-Nu iti atinge ochii, nasul si gura cu mainile;

-Acopera-ti gura si nasul daca stranuti sau tusesti;

-Nu lua medicamente antivirale si nici antibiotice decat in cazul in care le prescrie medicul;

-Curata toate suprafetele cu dezinfectanti pe baza de clor sau alcool;

-Utilizeaza masca de protectie doar in cazul in care suspectezi ca esti bolnav sau in cazul in care acorzi asistenta persoanelor bolnave;

-Evitarea contactului cu persoanele care sufera de infectii respiratorii acute si interzicerea acestora de a veni in contact direct sau indirect cu animalele si produsele de origine animala;

-Spalarea frecventa a mainilor cu apa si sapun sau cu solutii dezinfectante, in special dupa contactul direct cu persoanele sau cu animalele bolnave;

-Evitarea contactului neprotejat cu animalele din ferme sau cu animalele salbatice;

-Toate produsele de origine animala in stare cruda (carnea, organe, lapte, etc) trebuie manipulate cu grija, pentru a evita contaminarea incrucisata cu alimente ce nu necesita gatire, conform bunelor practici de siguranta alimentara;

-Gatirea termica a carnii, oualor, laptelui (produselor si subproduselor de origine animala);

– Efectuarea de schimburi comerciale cu evitarea oricarui risc epidemiologic.

Urmand aceste sfaturi propuse de specialisti si medici este foarte putin probabil sa contractam noul virus. Insa, efectuarea unui test aprobat de Organizatia Mondiala a Sanatatii este calea cea mai buna pentru a inlatura orice dubiu referitor la sanatatea noastra. Efecturea unor analize PCR elimina orice urma de dubiu atat pentru persoana care il efectueaza, cat si pentru angajator si alte institutii publice!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *