Obișnuiți cu o țară în care instituțiile să nu funcționeze normal sau să nu funcționeze deloc, dar și obișnuiți numai cu scandal, circ și panaramă, uneori trecem cu vederea, în mod nedrept, ceea ce se face bine. Iar un exemplu în acest caz este Autoritatea Electorală Permanentă.
Despre AEP auzim mai ales în perioada alegerilor sau a referendumurilor. Majoritatea îi cunosc drept: ”aia care ne spun câți alegători avem”, ”ăia cu prezența la vot”, șamd. Numai că munca lor este una zilnică și plină de obstacole. De la presiuni politice, de la opacitatea oamenilor din instituții care nu înțeleg nevoia de schimbare, de adaptare la nou.
În acest moment, în ceea ce privește sistemul electoral de la noi, AEP are în derulare 2 proiecte extraordinare, despre care ar trebui să vorbim cu toții, care ar trebui promovate non-stop pe posturile de televiziune și într-un online ce se erijează de foarte multe ori în promotorul civismului:
– Corpul Experților Electorali
– Informatizarea secțiilor de votare
Hai să le luăm pe rând:
Corpul Experților Electorali:
Corpul experților electorali este o bază de date, creată și administrată de AEP, din care vor fi desemnați, prin tragere la sorți, președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare și locțiitorii acestora. Mai multe detalii despre cum puteți intra în această bază de date găsiți chiar pe siteul celor de la AEP. Ce vreau eu să vă spun este că, la ultima numărătoare, în 1501 localități nu este întrunit numărul de experți, iar în 438 nu există nimic măcar un om înregistrat.
Am auzit de foarte multe ori, la fiecare ciclu electoral, vorbindu-se de faptul că au existat tentative de fraudare, că s-a votat multiplu, că s-au schimbat procesele verbale, și zeci de alte chestii. Avem o societate civilă extrem de vocală, dar, și asta o spun cu părere de rău, extrem de puțin implicată. Aceeași situație și în cazul tinerilor. Cred că este momentul ca fiecare să conștientizăm că votul poate fi apărat nu neapărat doar în stradă, prin proteste, ci și implicându-ne activ în procesul electoral. Adică într-o secție de vot. Și da, se și plătește treaba asta. Nu cred că există un tânăr care să nu știe ce să facă cu un 350 de lei.
Informatizarea secțiilor de votare:
Dacă domnul Dragnea mă citește, am să îl rog să treacă peste această parte. E o veste proastă. Că tot era ofticat Benny Sanders că avem cel mai rapid internet, iată că vom putea folosi acest lucru și în cadrul alegerilor. Chiar începând cu localele. AEP, împreună cu STS, vor implementa un sistem informatic și o aplicație, care vor permite monitorizarea în timp real a prezenței la vot dar vor evita și cazurile de vot ilegal. Totul cu ajutorul unei tablete, care arată precum în poza de mai jos. Am văzut-o testată chiar la sediul AEP și mi se pare fabuloasă.
Pentru buna funcționare a sistemului, AEP are nevoie de 23637 operatori de calculator. Găsiți detaliile aici și chiar vă recomand să vă înscrieți.
Iancule , daca careva vrea sa fure….fura ziua-n amiaza mare si se pise pe ei de ” experti ” ! Le da alora 350 de lei ??? IMPOZABILI , de ce nu mentionezi asta Ioane …ai uitat sau si-aici ai cota parte ???
@Marian posibil sa ma insel eu, dar stiam ca sunt net. Ma interesez sa vad