13 – 15 iunie 1990 nu este doar despre Iliescu

Da. Clar, Ion Iliescu este autorul moral al mizeriilor care s-au petrecut în iunie 1990. Modul în care a ales să reprime o exprimare liberă a dorinței de libertate a acelor oameni care protestau de luni bune în Piața Universității au făcut ca România să se întoarcă cu ani buni în urmă și să piardă toată admirația internațională pentru sacrificiile de la Revoluție.

Da, Ion Iliescu este cel care a mulțumit minerilor pentru că au venit și au instaurat ordinea într-un București ce era, conform spuselor lui, sub influențe fasciste. Da, Ion Iliescu este cel care nu și-a cerut niciodată scuze public pentru decizia de a reprima atât de brutal o manifestație.

Dar de ce suntem atât de ipocriți să îl vedem doar pe Iliescu? Avem atâtea exemple de parveniți politici autohtoni, care la acele evenimente au participat activ. Enumăr doar doi dintre ei: Traian Băsescu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, cel care practic a semnat ordinele care au adus trenurile cu mineri în București. Sau Monica Macovei, cea care ancheta pe toată lumea ce scăpase din mâinile minerilor.

Iliescu nu și-a asumat nicio clipă rolul de mare adorator al statului de drept. În schimb, Băsescu și Macovei juisează de plăcere vorbindu-ne de cum au apărat ei statul de drept, democrația și independența justiției, uitând că 1990 erau parte al celui mai mizerabil atac la statul de drept, la democrație, la ideea de justiție.

mineriada

Leave a Reply

Your email address will not be published.