Vaclav Havel – Puterea celor fără de putere

Dincolo de tristeţea de a pierde încă un simbol al luptei anticomuniste, dincolo de tristeţea că nu am avut şi noi un om ca el, care să ne ajute să ne câştigăm libertatea fără jertfă de sânge, dincolo de moarte unui om, Vaclav Havel ne lasă moştenire un lucru pe care noi nu mai ştim să îl preţuim: importanţa dreptului de a te revolta, de a spune ce nu e bine, de a putea să îţi strigi libertatea.

Unul din eseurile sale, care a făcut istorie, “Puterea celor fără de putere”, scris în Octombrie 1978, se potriveşte atât de bine timpurilor grele pe care le trăim noi acum. Puterea dizidenţei, puterea Adevărului, puterea celor vii, puterea tehnologiei, toate aceste elemente care nouă ne lipsesc astăzi, au fost atât de bine descrise de Havel în acest eseu memorabil.

Vă recomand cu drag să citiţi aici eseul. Este o bucată de istorie, este scriitura pură a unui om care până în clipa morţii si-a păstrat demnitatea dar şi iubirea pentru libertate, pentru oameni.

vaclav havel

4 thoughts on “Vaclav Havel – Puterea celor fără de putere”

  1. Spuneam si pe FACEBOOK, insa voi repeta si aici intr-un comentariu. Stii ce ma sperie cel mai tare? Oameni ca dl Havel pleaca dintre noi, insa multi dintre copii generatiei tinere tind sa repete unele din greselile parintilor, nedand importanta cuvenita sfaturilor venite din partea unora ca Vaclav Havel sau alti exponenti ai generatiei lui care au trait in “epoca raului”!

  2. Uitati cu totii un amanunt , foarte important : in 78 { ca urmare la …68 evident] in Cehoslovacia se traia …infinit mai bine decat in Romania { desii nici noi nu prea ne puteam plange la capitolul asta} cel putin la capitolul …”libertati politice” . In Praga acelor ani iti puteai permite niste “libertati de opinie” fireste in limitele legilor de le ei , de le cehi, ce la noi puteau fi considerate …glume de prost gust…in cel mai bun caz.Aminteste-ti de meditatia transcedentala…Si da sint de acord cu tine: am avea o mare problema daca am incerca sa identificam la tinerii din ziua de azi ceva cunostiinte despre Vaclav Havel.Nu cred ca-i cazul sa-i blamam pentru asat.Sa fi sigur ca nici macar la ei…Havel nu era un tip unoscut in marea parte a populatiei. A fost uitat sau daca-ti place mai mult…a fost pierdut in uitare.Frate cine mortii masii e ala de ” semneaza ” Romanu Simplu ?Chiar asa de imbecil sa fie incat sa -mi zica ca-s ” basist ” ?Sau o fi vrut sa zica …basinos?Aici …chiar nu-l contrazic! :satansmoking:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *