Voi vă vaccinați?

Iată-ne ajunși și în 2021. Cine spera să dispară toate problemele lui 2020 odată cu nebunia de focuri de artificii și petarde de la miezul nopții de Revelion, probabil că acum este un pic mai mult dezamăgit.

Coronavirusul nu a dispărut, din contră, multe state se confruntă cu o evoluție galopantă a acestuia. Am ajuns la aproape 80 de milioane de cazuri confirmate până acum. În paralel cu forma sa din ce în ce mai ușor transmisibilă, întreaga lume este conectată la campania de vaccinare, o campanie care, nu cred că are rost să ne ascundem după degete, până în acest moment se dovedește un eșec major. Poate cu excepția Israelului, restul statelor lumii dau rateu după rateu în ceea ce privește capacitatea de a convinge lumea să se vaccineze.

Dar nu cred că are rost să ne uităm la alții în curte, la noi leopardul este atât de vopsit că seamănă cu o pisică. Până în acest moment, țării noastre i-au fost livrate peste 450 de mii de doze de vaccin, iar numărul persoanelor vaccinate s-a oprit la 134 de mii de persoane. Așadar, mai puțin de o treime din rândul celor care ar fi trebuit să fie vaccinați. Cei din linia întâi, medicii.

Iar cifrele de mai sus, indiferent de cum sunt ele analizate, sunt menite să îngrijoreze. Fie că vorbim de reticența oamenilor în a se vaccina, fie că este vorba de incapacitatea statului de a crește numărul de centre de vaccinare, semnele că vom ajunge la un procent de imunizare satisfăcător, astfel încât să putem spune că am trecut cu bine peste această pandemie.

Va schimba ceva implicarea Bisericii Ortodoxe în campania de informare?

Cred că este extrem de benefică implicare BOR în campania de informare. Da, știu, mulți ar fi vrut ca Biserică să fie refractară, să aleagă să răspundă autorităților într-un mod similar cu cel în care autoritățile au tratat Biserica în toată această perioadă. Abia dacă ar fi ales să facă asta, Biserica ar fi trădat rolul ei milenar, acela de a păstori turma lui Hristos cu grijă.

Și aici, în ceea ce privește ajutorul dat de Biserică statului, este important să facem o adnotare: Biserica nu face nimic altceva decât să le ofere enoriașilor toate informațiile necesare, dar alegerea dacă se vor vaccina sau nu le aparține în totalitate fiecăruia dintre ei.

Voi ce alegeți?

Alegeți vaccinarea? Dacă da, care din cele 3 opțiuni: Pfizer, Moderna sau AstraZeneca (care au solicitat aprobarea vaccinului azi)? Dacă nu vă vaccinați, care sunt principalele motive care vă determină să nu faceți asta?

2 thoughts on “Voi vă vaccinați?”

Leave a Reply

Your email address will not be published.