Vacanța high tech

În vremuri imemoriale, dar nu mai vechi de 30 – 40 de ani în urmă, vacanța de vară avea boemia ei. Te pregăteai pentru ea un an întreg, munceai la fel de mult, dar aveai certitudinea că vine și că te vei bucura de tot ceea ce ea înseamnă. Chiar dacă nu aveai șansa de a pleca din România, litoralul, muntele, stațiunile balneo climaterice erau practic pline până la refuz de cei care își luau concediu.

Și chiar dacă în acel moment aveai alături de tine zeci de mii, sute de mii de oameni, vacanțele românilor din acele vremuri erau foarte, extrem de intime. Practic, poveste lor o spuneau doar câteva poze, dintre care clar una era de pe litoral, alta era cu maimuța și eventual una din hotel. În rest, totul era doar poveste, telefoane date neamurile pentru a le povesti cum sunt lucrurile pe acolo și apoi zile întregi de povești, la întoarcerea acasă.

Lucrurile s-au schimbat azi. Românul, mic sau mare, tânăr sau bătrân, își trăiește vacanța online, își împărtășește și cele mai intime detalii pe Facebook și sharuiește mii de poze (sau zeci de mii dacă ți se spune Piticu :) ). Practic, mai important decât vacanța în sine este să știe toată lumea unde ești, ce mânânci, ce bei, cum te distrezi și ce ți-ai cumpărat. Iar pentru asta, românul este dispus să investească oricât e nevoie.

image

Și ca să fie sigur că are tot ce trebuie la dispoziție, va sta cu orele în fața laptopului,căutând cele mai bune aparate foto, în principiu DSLR-uri, ca să pozeze ca un profesionist, completate eventual de un multifuncțional care să permită printarea celor mai reușite dintre ele.  Și din acel moment, dă-i și luptă: selfiuri cu tine în baie, în apă, la bar, pe bar, mort de beat pe plajă și lista poate continua. Practic, fiecare clipă este trăită pentru alții.

Ori, nu pot să nu mă întreb: care mai este farmecul unei vacanțe? De ce să nu mă bucur doar eu și cei dragi de ea, după un an de așteptare, urmând ca atunci când aceasta a luat sfârșit, să vin alături de prietenii mei, reali sau virtuali și să le împărtășesc și lor din ea. Dar poate sunt eu de modă veche :)

Lăsând asta la o parte, nu pot să nu vă doresc decât să aveți o vacanță de vară de vis, să vă bucurați de fiecare loc pe care vreți să îl vizitați și da, chiar dacă după ninsorile din weekend de la munte vă e greu să credeți, va veni și căldura pe care cu toții o așteptăm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *