Vacanța e pe sfârșite, vine un nou an școlar..

ne pregătim de un nou an școlar.. Cu emoțiile copiilor care merg în clasa I, cu aceiași inconștiență din partea celor pe mâinile cărora ar trebui să lăsăm viitorul acestei țări, elevii din clasele a XII-a.

Și cu aceiași fardare a realității din partea unor autorități care nu reușesc să repună pe picioare un sistem educațional aflat în comă profundă. Cu ce vine nou acest an școlar?

Cu examene pentru cei din clasele a II-a, a IV-a și a VI-a. Dacă mă întrebați pe mine cu ce ajută aceste examene, zău dacă știu. Poate știe ministerul.

Cu transformarea școlilor în adevărate centre de securitate: acces făcut pe bază de carduri de acces, posibilitatea de a percheziționa ghiozdanele, plus alte astfel de gesturi pe care eu le consider deplasate. Și nu în ultimul rând, vine cu niște reguli de funcționare din Legea Educației pe care, dacă ne luăm după experiența anilor trecuți, Ministerul le va schimba de cel puțin două ori pe parcursul acestui an.

Ce nu se schimbă?

Din păcate, eu cred că și anul acesta vom aveam niște rezultate dezastruoase la examenele de maturitate. În același timp, problema calificării cadrelor didactice devine cu adevărat o dramă, în condițiile în care gradul de suplinire și de necalificați este la cote record.

image

Ori, cu profesori de slabă calitate, vom avea și elevi de slabă calitate. Și, bineînțeles, aceleași știri pentru cancan: eleve porno, profesori șpăgari plus bătăi cu duiumul.

Dar, dincolo de aceste aspecte negative, rămâne și partea frumoasă, bucuria părinților de a-și vedea copiii intrând pentru prima dată în școală. Cu toate emoțiile după ei. Cu acea căutare febrilă din august, când iei la rând toate magazinele de papetarie, căutând rechizite scolare, carton colorat, carioci, caiete, tot ceea ce îi este necesar copilului la școală. Și, mai apoi, emoțiile primelor note sau calificative, lecțiile, testele.

Școala românească ar putea, în orice moment, să redevină o producătoare de elite și de valori. De noi depinde totul. De noi, de la cei mai neimportanți până la cei pe umerii cărora stau destinele țări, implicit și ale sistemului educațional. Numai că, blestem sau coincidență tristă, în ultimii 25 de ani, cu greu aduni pe degetele de la o mână miniștrii ai învățământului de calitate. Cred că și acesta este un motiv destul de serios și de luat în seamă pentru prăbușirea sistemului de educație.

Nu degeaba există acea vorbă românească că peștele de la cap se împute.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

:D :) :( :o 8) :eek: ;-( :grin: :wink: :arrow: :idea: :?: :!: :evil: O:) :-| :-* :-(( :poke: :love: :tired: :emotion: :party: :clown: :worried: X( :p