Turul Franței 2014

Da, s-a terminat Campionatul Mondial de Fotbal. Germania deja a ajuns acasă, cu o copie a trofeului, ceea ce mi se pare un pic aiurea, puteau să cumpere una de la un bazar și gata, erau deja campioni mondiali.

Noi rămânem, ca de obicei în ultima perioadă, cu Mondialu al nostru. Se joacă faza eliminatorie acum, să vedem care pierde primul. Și în tot acest timp și haos, într-un colț de lume, își vede liniștit de viața sa și de traseu, un regal al iubitorilor de natură și ciclism. Turul Franței, căci despre el vorbim, își desfășoară ediția cu numărul 101, în perioada 5 – 27 iulie.

Da, știu, în ultimii ani, Turul Franței a fost mai puțin despre sport, despre fair play, despre efort, despre ciclism și mai mult despre dopaj, lași, trișori. Cu greu cred că lumea ciclismului mondial își va mai reveni după ce Lance Armstrong a recunosc că s-a dopat și a pierdut astfel toate titlurile câștigate în Marea Buclă. Dar, pentru unii, printre care mă număr și eu, Turul Franței este un omagiu adus unor locuri atât de frumoase, unor peisaje incredibile, unor locuri cu o istorie atât de mare, care nu merita să rămână nedescoperite.

turulfrantei

Sau, cum spuneau unii oameni pe vremuri, Turul Franței este concediul pe care nu o să ni-l permitem niciodată :)) )). În ediția de anul acesta au fost introduse 9 orașe noi, ca un omagiu adus celor 100 de ani de la Primul Război Mondial. Acestea sunt: Leeds, Harrogate, York, Sheffield, Cambridge, Ypres, Oyonnax, Risoul, Maubourguet Pays du Val d’Adour. Pentru cei care vreți să vă relaxați, fie doar și pentru câteva zeci de minute, urmăriți transmisiile din fiecare zi de pe Eurosport. Nu veți regreta.

Și plecând un pic de la acest eveniment important al sportului, nu pot să nu aduc în discuție și situația iubitorilor de ciclism și a celor care vor să se bucure de pasiunea lor și pe drumurile de la noi. Este păcat că, în timp ce alte țări fac toate eforturile posibile pentru a crește numărul de km de piste pentru biciclete, la noi totul a rămas, de atâta amar de vreme, la stadiul de caterincă ieftină și de subiect pentru campania electorală.

image

Și dacă mai era nevoie de încă o dovadă în acest sens, Turul Ciclist al României, ce devenise o tradiție, nu va mai avea loc în acest an, din lipsa banilor. Pentru că sponsori pentru maneliști, pentru kitsch găsim oricând. Pentru sport și sănătate, nu.

2 thoughts on “Turul Franței 2014”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *