Prin leapşa pe care o lansez acum încerc să îmi dau seama cât de utile au fost alegerile uninominale din 2008 în a crea o relaţie între parlamentarul ales într-un colegiu şi alegătorul său.
Pentru că nu ştiu de ce, dar trăiesc cu tristul sentiment că mulţi dintre noi nici nu ştim cum îl cheamă pe cel pe care l-am votat. Iar asta se vedem cel mai bine la tineret.
Şi hai să vi-i prezint pe reprezentanţii mei în Parlament: Colegiul 3 la Camera Deputaţilor: Ludovic Orban, Colegiul 2 la Senat: Crin Antonescu. Cei doi au primit votul meu. Sunt la curent cu toată activitatea lor parlamentară, cunosc iniţiativele lor şi la momentul oportun, în campania electorală pentru 2012, voi ştii ce să le spun despre cum au avut grijă de votul meu.
Dar voi, dragii mei, Pavel Ionuţ, Roxana, Blogatu şi Radu, vă cunoaşteţi parlamentarii pe care i-aţi votat? Şi dacă da, aţi ştii să spuneţi ce au făcut ei pentru voi?
1. Nici unul dintre cei doi pe care i-am votat eu nu a ajuns in Parlament. In situatia aceasta, pe mine cine ma reprezinta?
2. Din ce stiu eu, orice parlamentar desi e ales uninominal, este reprezentantul intregului popor la nivel national, nu un fel de al treilea primar pentru cei din colegiul in care a candidat. Asadar si pe mine ma reprezinta Antonescu si Orban la fel de mult ca si pe tine. :)
@Joness: La fel cum i-am spus si lui Lilick, ma refer la cazul fericit in care alesul tau a ajuns in parlament. Dar da, parlamentarii ii reprezinta pe toti cei din colegiile lor, nu doar pe cei care i-au votat
Hm, nu stiu daca ai intrebat prea corect. Poate ca stiu pe cine am votat, dar nu a intrat in Parlament. Insa, fiind sistem proportional, unul dintre cele mai reprezentative sisteme de vot, ma reprezinta din fericire altcineva, adica oricine de la PNL. Dar hai sa zicem ca, fiind din Bucuresti, aleg sa ma reprezinte Alina Gorghiu.:) Si ma reprezinta foarte bine! :)
@Lilick: Lore, hai sa spunem ca vorbim de cazul ideal in care votul tau se regaseste in parlament. Dar oricum, alegerea Alinei este foarte buna:) Si eu mi-as dori sa fiu reprezentat de ea
ar mai fi trebuit intrebat: in cazul in CARE cel caruia i-ai dat votul a ajuns in Parlament, DE CATE ORI TE-A CONSULTAT PE TINE, ALEGATORUL, IN LEGATURA CU CE AR TREBUI SA VOTEZE?
@Gondolin: la noi asta este o mare problema. Parlamentarii, clasa politica, nu apeleaza la dezbaterea publica a legilor pe care urmeaza sa le voteze. Chiar intr-o intalnire a CBL cu Ludovic a fost adus in discutie modul britanic: dezbat o lege si 4 ani, o voteaza si apoi nu se mai ating de ea decenii intregi.
Ionut, cred ca iti dai seama, asa, cum e pusa problema, si daca chiar ar fi fost vot uninominal majoritar, cat de putin am fi fost noi reprezentati de fapt. Nici tu nu ai mai fi fost de Crin si Orban, nici eu de Alina sau de cine mi-as fi ales, in urma redistribuirii. De fapt, ne reprezinta partidul. Sau asa ar trebui, nu?
Eu veric mereu cum voteaza liberalii. Ma uit daca cineva a fost infidel partidului la vot, daca a fost fidel… Uneori, ca in cazul lui Orban, infidel la votul legat de BOR, poate consider ca el singur a votat corect. Altadata poate tot partidul voteaza aiurea… Atunci trebuie atrasa atentia. Dar sa zicem ca, in general, partidul cu care votezi ar trebui sa fie cel care in Parlament voteaza asa cum ai vota si tu. E o tema foarte misto. :)
@Lilick Da, asta este practic esenta relatiei alegator – ales. El sa voteze exact cum as fi votat eu. Sa fie constiinta mea de acolo, din Parlament.
Eu nu l-am votat pe Liviu Jicman si am ajuns sa-l cunosc si sa pot sa-i spun direct de ce nu l-am votat . Nici pe dl. Totti nu l-am votat si sper sa nu fiu nevoit sa-l cunosc ca sa-i spun de ce nu l-am votat. L-am votat insa pe dl. Pambuccian caruia din nou i-am spus ca dupa ce l-am votat, si a intrat oricum in parlament, mi-a infipt un cutit in spate votand cu ticalosii reprezentati administrativ de Boc si care ne distrug sistematic …
In rest am din ce in ce mai acut sentimentul ca merg degeaba la vot si ca nu ma mai reprezinta nimeni. I-am spus si lui Cepeca la subiectul lui ca imi place imnul francez in segmentul “aux armes, citoyens”; ajung la concluzia trista ca nicio alta solutie nu va da rezultate corecte …
Bine, mai e o solutie, aventuroasa si mai putin belicoasa, aceea sa plec dracului din haznaua asta.
@Adrian: Tocmai asta nu trebuie sa se intample. Votul tau este si va fi mereu important. Nu ii lasa pe altii sa decida pentru tine
@Ionut: Votez “liber” de 20 de ani. Cred ca la varsta mea nu-mi mai pot permite naivitati. Nu e limpede ce se intampla? La ce dracu sa conteze ca votez PNL cand astia sunt gata sa accepte alegeri comasate si sa sustina un sistem de vot in care nu mai conteaza sa ai 50%+1 si nici ca minoritarul sa fie reprezentat corect in parlament? Daca astia sunt gata sa-l sustina pe Oprescu doar ca sa castige ei nestiind altfel ce vor de la orasul asta? Daca e sustinut ala la CJ Hunedoara dupa ce a dat dupa bunul plac cu excavatorul in zidurile Sarmizegetusei? Cand din aia pe care a trebuit sa-i votez aflu mai tarziu ca sunt Udrea, Pinalti, Flutur, Poteras si alte nume ilustre ce n-ar fi ajuns sa-mi chinuie zilele daca nu-i propulsa PNL? Sa votez o alianta care-l cautioneaza pe Nicusor Constantinescu si Mazare ca sa se dea lumea cu ski jetul la liber printre cine s-o nimeri in apa? Sau cu sporturi nautice in Delta? Despre ce vorbim? Despre votul care sustine ce? Mi-a ajuns. Nu mai vreau. Am o singura viata.
@Adrian: Alianta asta are multe probleme, eu personal le-am scris aici. Dar este singura sansa sa scapam de mizeria asta portocalie.
din pacate asa este … dar ar mai trebui si cate o celula pentru aia care nu-si fac treaba, de exemplu de la Ministerul Public, ce trebuisa sa ceara radierea termitelor conform legii partidelor. Eu astept sa vad ce face in sensul asta dna Gorghiu, sef ce comisie de specialitate PNL daca tot va place cum va reprezinta ….
@Adrian: USL a cerut deja astazi Ministeruui Public sa aplice Legea, care este fara echivoc