Trădarea lui Hans Klemm

Vuiește internetul de ieri, de când a apărut poza cu ambasadorul SUA, Hans Klemm, alături de Primarul orașului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, și ținând mândri un steag al Ținutului Secuiesc. La cald, prima reacție pe care o poți avea este să îl înjuri pe om din tot sufletul, să îl trimiți la mama sa America. Dar, oprindu-ne din înjurat, ce observăm?

Gafă, prostie sau gest voit?

America, prin reprezentanții săi prin lume, rareori face gafe. Trebuie să fie omul foarte, foarte slab pregătit sau să aibă o echipă de comunicare și consultanți praf. Așadar, gestul lui Klemm poate fi foarte greu trecut la gafe.

2016_09_14_klemm_rsz_crp

Să nu fi știut omul unde se duce și ce reprezintă acea zonă în relația româno – maghiară? Iarăși, greu de crezut. Ca atare, ne rămâne doar gestul voit. Dar nu un gest voit dus la extrem, așa cum îl interpretează ambele tabere. Nu, Klemm nu a vrut să dea un semnal pozitiv pentru autonomia Ținutul Secuiesc. Nu, nu se naște un nou Kosovo în zonă. Pur și simplu, omul a vrut să le arate și acestor minorități că sunt ascultate, că se vorbește și cu ele și că le sunt respectate și simbolurile.

Gestul lui Klemm, cherosen pentru ultra naționaliști?

Da, aici putem vorbi un pic mai apăsat, un pic mai grav și cu atenție. Gestul lui Klemm a readus în atenția publică, mai ales pe rețelele sociale, acea categorie de ultra naționaliști feroce, care nu au ezitat să aibă poziții extrem de virulente, violente. Și care, dacă te uitai după cât de viralizate erau, strângeau extrem de mulți adepți. Și de aici nu puteau lipsi cele două portavoci: PRU, prin Bogdan Diaconu și Alianța noastră, prin Marian Munteanu.

După ziua de ieri, cele două figuri au punctat extrem de bine, iar în ritmul ăsta, și cu situații de genul, visul unui scor electoral care să le permită accesul în Parlament nu va mai fi atât de departe.

Cum trebuie interpretată corect poza lui Klemm?

Din prima clipă în care am văzut-o, în mintea mea am făcut următoarea conexiune. Undeva prin anii 2000, în fotbalul românesc asistam la un transfer de antrenori, steliști veritabili, la Rapid. Frumoasa galerie rapidistă le-a cerut, ca dovadă supremă că vor lupta pentru echipa lor, să sărute steagul vișiniu. Anghel Iordănescu și Dan Petrescu au făcut acest gest, lucru care i-a transformat în persoane non grata în fața galeriei Stelei.

Cam așa reacționează românii la astfel de gesturi. Cum, te-ai pozat cu steagul secuilor? Pe tine, pe mama ta ! Ca să îi împace pe toți, Klemm ar trebui acum să se înfășoare în tricolor sau să cânte pe de rost „Deșteaptă-te române!”

Altă cale de împăcare nu există.

Articol publicat pe Știripesurse.ro

2 thoughts on “Trădarea lui Hans Klemm”

  1. Ionut americanii nu tradeaza niciodata .Americanii isi urmaresc doar interesele .Asa este si normal deoarece sunt inca o mare putere.Vezi ce se intimpla acum spre exemplu in Turcia unde daca interesul o va cere americanii il vor trimite pachet pe Gulen lui Erdogan Tari precum Romania sunt fie pioni mai mult sau mai mai putin importanti fie gunoi dupa titulatura STANDARD AND POORS .America schimba dusmanii cu adversarii dupa cum o dicteaza interesul de moment.Noi suntem cei care stam cu mina intinsa la ei si le analizam fiecare cuvint spus de teama unor schimbari pe plan mondial care ar avea efect si in tara noastra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *