Toamna ultimei șanse pentru PNL

Începe penultima sesiune parlamentară pentru cel mai slab Parlament pe care l-a avut România post-revoluționară. Și nu are rost să ne ascunde după cuvinte, realitatea confirmă această afirmație.

Dar nu despre acest lucru vreau să scriu acum, ci despre PNL și perspectivele partidului pentru restul din an și pentru apropierea anului electoral 2016. Pentru PNL, această sesiune parlamentară care începe este decisivă. Decisivă pentru a putea dovedi că dincolo de discursuri mai mult sau mai puțin reușite, este capabil să strângă în jurul său toată forța celui mai puternic partid de dreapta. Că poate cu adevărat să fie cel mai puternic partid din România.

gorghiublaga

Dacă ne uităm în urmă, lucrurile nu stau deloc bine. La aproape un an de la alegerile din noiembrie, care consfințeau dorința românilor de schimbare radicală a clasei politice, parcă ne-am întors la septembrie 2014.

Un septembrie 2014 care ne arăta un PNL neconvingător, slab în Parlament, cu un candidat la prezidențiale căruia nimeni nu îi dădea nicio șansă. Un PNL în care și-au găsit loc multe personaje cu un trecut cel puțin dubios, ca să fiu blând și să nu vorbesc chiar de penali. Un PNL care în loc să capitalizeze greșelile unei guvernări Ponta haotice, pierdea electoral prin propriile greșeli.

Greșeli de strategie politică. De slabă comunicare sau mai bine zis de lipsa ei, care au dus partidul de la un avantaj net în fața PSD la perspectiva de a rămâne în opoziție pentru încă 4 ani.

Ce e de făcut?

Păi, în primul rând, PNL are două mari restanțe în această toamnă. Pe care singur și le-a impus ca obiective majore, nu a făcut-o nimeni altcineva: votul prin corespondență și demiterea lui Ponta. Dacă nici în această sesiune nu se realizează nimic, atunci anul 2016, cu primele alegeri, locale, în primăvară, va reprezenta mare eșec al PNL, al marelui, dolofanului PNL.

Iar de acolo la o implozie cu urmări greu de anticipat va mai fi doar un pas.

Leave a Reply

Your email address will not be published.