Toamna ultimei șanse pentru Iohannis

Deși suntem cu câteva luni bune înaintea alegerilor parlamentare din noiembrie / decembrie, toată lumea caută să găsească câteva elemente care ar putea defini perioada imediat după alegeri, iar subiectul cel mai important aici este cel al nominalizării unui prim ministru.

Iar personajul central al tuturor scenariilor este președintele Klaus Iohannis. De aceea, eu personal cred că această toamnă se anunță decisivă pentru viitorul politic al actualului președinte al României, toamnă la finalul căreia vom știi dacă Iohannis mai poate juca pentru un nou mandat de președinte sau își va încheia într-un eșec total primul său mandat.

Context

Alegerile parlamentare de anul acesta îl găsesc pe președintele Iohannis aproape de jumătatea mandatului său prezidențial. O jumătate de mandat care este caracterizată mai degrabă de șovăire, de lipsa unor proiecte majore finalizate, de unele etichete care deja i s-au lipit ca ștampila și care cu greu mai pot fi înlăturate. Dar, mai presus de orice, prima jumătate de mandat prezidențial al lui Iohannis este caracterizată de lipsa unui guvern politic al său, guvern cu care, poate, actualul președintele ar fi putut să își pună în practică mai mult viziunea și proiectele sale.

Scenariu 1

La capătul alegerilor din toamnă, PSD și aliații săi câștigă fără drept de apel majoritatea parlamentară. Conform Constituției, președintele Iohannis nu are altă șansă decât să accepte nominalizarea unui premier PSD și a unui guvern PSD. Devine astfel tot mai izolat, ba, mai mult, principalul motiv pentru care a fost ales, acela de a scoate PSD din jocul puterii și de a da României o altă guvernare, eșuează. Cu o popularitate și cotă de încredere oricum în scădere, este greu de crezut că actualul președinte mai poate să se redreseze și să aibă șanse pentru o nouă candidatură și un nou mandat.

Scenariul 2

PNL câștigă alegerile. Reușește și să coalizeze în jurul său alte partide astfel încât să obțină majoritatea și președintele își împlinește, finalmente, visul unui guvern al său. Este varianta în care și președintele și partidul care l-a propulsat la Cotroceni au de câștigat. Numai că, pentru realizarea lui, este nevoie de mai mulți factori care să lucreze în favoarea PNL. Unul dintre ei ar fi fost transferul de încredere și imagine dinspre Iohannis spre echipa din Modrogan. Ori, în condițiile în care unele sondaje spun că Iohannis a scăzut sub 35% încredere, el ar putea fi mai mult un bolovan pentru liberali.

Scenariul 3

Rezultatele alegerilor sunt pe muchie de cuțit. Un scenariu la îndemâna unor președinți jucători și mai puțin a unora care mizează pe consens. În 2009, la capătul unui astfel de rezultat, Traian Băsescu a dus interpretarea Constituției la limita ei maximă și și-a impus un guvern al său. Ni-l imaginăm pe Iohannis făcând asta? Cu greu. Plus că, marele său dezavantaj, la o eventuală suspendare adusă în discuție de PSD, nu am putea spune că poate sta foarte liniștit.

klaus-iohannis

Acesta este scenariul cel mai de nedorit pentru Klaus Iohannis. Pentru că îl va vulnerabiliza total. Și din perspectiva faptului că nu va face niciodată o mișcare atât de îndrăzneață să forțeze constituțional instalarea unui guvern al său, dar și pentru faptul că stă cu spectrul  unei suspendări deasupra capului și riscă să devină istorie pentru politica mare românească.

Dacă ar fi să ne luăm după răutăcioși, am putea crede că președintele Iohannis își dorește un rezultat cât mai concludent al alegerilor parlamentare, astfel încât nominalizarea unui premier să fie doar un simplu act de bifat și să se poată reîntoarce în zona sa de confort.

Și nu, nu mă refeream la vreun concediu, răutăcioșilor.

Articol publicat pe Știripesurse.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *