Ti-ai face un test COVID-19 acasa?

Nu stiu despre voi, dar eu cred ca vremurile care vin sunt din ce in ce mai dificile. Caci, cu toate ca a aparut in cele din urma un vaccin pentru virusul SARS-COV-2, mai nou au aparut noi tulpini ale acestui virus. Prin urmare nu mai stii incotro sa o apuci, ce sa mai citesti si pana la urma cat mai putem si noi sta in case?

Bun, sa spunem ca ati intrat in contact cu o persoana de infectata cu COVID-19, ce este de facut in acest caz? O sa spuneti ca ati pastrat distanta, ati purtat masti si v-ati dezinfectat mainile, dar si lucrurile pe care persoana respectiva le-a atins. Sa spunem ca ati actionat ca la carte, dar ce facem cu indoiala? Caci pana la urma chiar si o mica umbra de indoiala ne poate face sa ne intrabam daca nu cumva am fost si noi infectati.

Daca ma intrebati pe mine, eu as incepe prin autoizolare. Specialistii spun ca perioada de incubatie a bolii – de la momentul infectarii pana la aparitia primelor semne si simtome, trec cam 5-6 zile. Bineinteles ca pot exista variatii, mai precis periaoda este cuprinsa intre 1 si 14 zile. Atentie mare, infectia poate fi transmisa atat de persoanele care prezinta simtomele specificii bolii, si anume: febra, pierderea gustului si a mirosului si asa mai departe, dar si de persoanele asimptomatice – adica cele care nu prezinta niciun simptom.

Iar mai apoi as face un test rapid antigen, din cate am reusit sa retin acestea reusesc sa identifice prezenta proteinele coronavirusului, mai precis a antigenelor virale cele resposabile cu raspunsul imun specific pe care organismul nostru il are la acest virus, in probele recolatate de la pacienti. Probele la care fac sunt secretii nasofaringiene, ce pot fi prelevate atat de cadrele medicale, cat si de noi acasa.

Am gasit chiar si un video la medplaza.ro care explica in detaliu modul in care testele rapide antigen se folosesc pentru a indica un raspuns cat mai exact. Video-ul poate fi vizualizat aici.

De ce as opta in prima faza pentru un test rapid antigen? Ei bine, deoarece acesta are cateva puncte tari deloc de ingnorat, si anume:

  • Poate indica infectia inca din faza acuta a bolii;
  • Daca infectia este activa, o poate indica chair si in cazul persoanelor care nu prezinta simptome;
  • Ofera rezultate rapide; in functie de testul ales – timpul de raspuns este cuprins intre 10 si 15 minute;
  • Sunt usor de folosit;
  • Sunt mai ieftine decat alte teste disponibile;

Mai mult decat atat, testelor rapide antigen produse de Relly Tech pentru detectarea virusului Covid-19 distribuie de medplaza.ro au o:

  • Sensibilitate: 96,17 %;
  • Specificitate: >99,9%;
  • Acuratete: 98,79%.

Iti spuneam mai devreme ca as opta in prima faza acest test, caci daca rezultatul indicat de el este pozitiv as merge mai apoi sa efectuez si un test PCR. De ce as proceda in acest mod? Deoarece teste PCR se pot realiza doar la clinici specializat, sunt mult mai scumpe, iar rezultatul testarii poate ajunge la pacient chiar si in 2-3 zile.

Vezi aici si la ce trebuie sa fii atent atunci cand cumperi un test rapid antigen.

Deci cu cat as sti mai repede ca sunt infectat cu virusul SARS-COV-19 cu atat mai repede as sti cum sa actionez si ca trebuie sa ii protejez pe cei din jurul meu. Tu cu ai proceda? Lasa-mi raspunsul tau in sectiunea dedicate comentariilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *