Sondaje mincinoase

A trecut destul de nebăgată în seamă ieri următoarea știre:

 

Cezar Preda, purtător de cuvânt PNL București:

 

”PSD vine (…) cu sondaje trucate, folosind aici pe domnul Pieleanu şi pe domnul Palada şi mai vine într-un final cu un program pentru Bucureşti plagiat. Astăzi am depus la AEP o sesizare în care am cerut AEP să asigure alegeri corecte, o informare corectă a cetăţenilor pe toate canalele media şi prin toate mijloacele permise de lege, inclusiv analizele sociologice. Trebuie să punem punct acestor tactici, strategii de campanie bazate pe manipulare şi dezinformare, incriminate în Codul Civil român”

Am tot vorbit de-a lungul timpului despre sondajele de opinie. Despre discrepanțele imense pe care le regăsim între aceste sondaje și opțiunile reale de vot. Despre cum ele sunt folosite pentru a manipula opinia publică. Despre cum sunt aservite politicienilor și mai puțin scopului lor sociologic. Avem exemple multe, de la pufosul Palada, la faimosul Dâncu cu ale lui 20 de procente marjă de eroare la alegerile din Moldova.

A fost nevoie de un sondaj de opinie lansat pe piață de fostul CSOP ca lucrurile să ajungă la știrea de mai sus. În acel sondaj, candidatul PNL este prezentat cu un scor de sub 10%, în timp ce Nicușor Dan și candidata PSD au scoruri mult mai mari.

Întrebarea e: ce va aduce demersul PNL. Cum ar putea AEP să ia anumite măsuri care să contracareze astfel de manipulări? Dar, mai ales, cum ar putea să se dovedească că sondajul scos pe piață este mincinos?

sondajnicusordan

Leave a Reply

Your email address will not be published.