Sinodul BOR: Taina Botezului şi Taina Cununiei, doar în biserici

Cu respectarea rânduielilor liturgice.

Pentru că noi nu suntem America, unde la orice pas găseşti un Elvis dispus să te căsătorească pentru doar 20 de dolari.

Şi o altă decizie importantă a Sinodului BOR: “Sprijinirea de către parohii a familiilor defavorizate, cu venituri reduse, cu mulţi copii, cu persoane bolnave sau a vârstnicilor cu venituri mici prin a nu le solicita acestora contribuţii băneşti pentru slujbele de înmormântare”

sinodul bor

14 thoughts on “Sinodul BOR: Taina Botezului şi Taina Cununiei, doar în biserici”

 1. Iti scapa un detaliu. Este vorba DOAR de bisericile PAROHIALE. Acuma, spre ignoranta mea, nu stiu ce e aia biserica ne-parohiala, dar daca ne lumineaza cineva, o sa ne dam si noi seama de insemnatatea stirii. Un lucru stiu sigur, Daniiil nu ia nici o decizie din asta fara vreun interes financiar, asa ca sa asteptam sa ne pice fisa.

  1. @valentin toate bisericile sunt parorhiale, adica arondate unei parorhii, in afara de catedralele mitropolitane.

 2. In sfarsit suntem iar de acord. La noi javrele, costa muuuult mai mult.Cu 20 de parai nu te lasa nici sa intri pe usa aurita.

  Foarte tare poza. Spune multe daca o privesti in comparatie cu Cina cea de taina. Definitorie pentru bor.

  Chiar… daca nevoiasii in cauza n-au bani de lumanari si vin AUTORIZAT, pot sa vina cu ele de acasa? Sau ii costa dublu ca restu’ e gratis? :D

  Iar te mananca cu p(r)ostarile astea de prea-slavire si pupare’n cur a bor…

 3. Aha, deci cum am fost anul trecut la nunta la Catedrala din Constanta… De acum nu se mai poate. Eu ma gindeam si la minastiri si alte locuri exotice de genul asta, pe de alta parte n-am habar sa se poate face nunti acolo nici inainte de edictul asta…

 4. @Ionut
  Din cite stiu eu, in Biblie nu scrie nimic legat de un loc anume unde se poate sau nu face nunta sau botez. Mai mult, Iisus, daca imi amintesc bine, a fost botezat in Iordan iar oficiatorul botezului nu era preot. Deduc din asta, prin logica BOR, ca Iisus nici macar botezat nu poate fi considerat, deci e pagin :)

  1. @stefan: momentul Botezului lui Hristos a reprezentat inceputul activitatii Sale. Nu aveai cum sa ai un preot care sa il boteze, in conditiile in care nu avusese inca loc Jertfa. :)

 5. @Stefan

  +1 :D

  @Ionut

  Mucles, ca ti-a dat-o =)) ))))))))))
  Adica baiatu’ lu’ sefu’ a fost un nimeni pe pamant pana a fost botezat? Ntz ntz ntz…:D

 6. @Ionut ai dreptate, DAR exista religie si inaintea aparitiei crestinismului. Care a aparut, e drept, dupa crucificarea lui Iisus. Situatie in care poti spune fara sa gresesti ca a fost botezat intr-o alta religie si in aceeasi religie a si murit. Logic, de vreme ce nu te poti converti la o religie care a aparut abia dupa moartea ta. Situatie in care rezulta ca orice crestin, indifeent de culoare, ca-i ortodox, catolic sau de alte feluri, are ca personaj-exemplu in viata un pagin. Caruia apostolii i se adresau cu apelativul rabbi (rav), de unde rezulta ca urmau, cu el cu tot, calea iudeica. Daca nu ar fi fost legat de credinta idudee foloseau alt cuvint pentru invatator (moreh,de exemplu).

  legat de cununie si bote, chiar nu e nicaieri specificat in Biblie ca trebuie facute musai in biserica. De vreme ce Dumnezeu e stiut ca vazid si stiind tot ce se intimpla, oriunde le-ai face practic tot in fata lui o faci. Asa imi spune mie logica. :)

  1. @Stefan admit ca logica ta e logica :) insa, in cazul asta, vorbim de implinirea unor profetii care erau implinite de cel randuit..Botezul cu apa a fost primul pas spre botezul cu Duh..iar acesta, care practic este esenta crestinismului a avut loc, culmea, sa se tavaleasca ateii, intr-o biserica…prima, unde erau stransi apostolii :D

 7. @Ionut

  Ce nu ma atinge, ma amuza. Ce ma poate afecta, ma enerveaza grav. Cum ar fi aia cu obiectele religioase. Sa moara mama lor ca nu pot sa vand cruci si lumanari… Stiam de lege de f multi ani cand au venit la o casa de amanet ca sa zica ca vor procent din cruciulite. Toate presupuse ortodoxe, ca de. Javre imputite.
  bor este BUSINESS-ul ortodox roman. Obtine avantaje de toate felurile, inclusiv ilegale si imorale, prin santaj electoral si emotional. Este una din institutiile care-mi provoaca greata.

  Daca tot vad ca s-a ajuns si la religie…. recomand o mica istorie a religiilor:

  http://moshemordechai.ro/inventia-lui-akenathon/

  :D

  1. @nevermind stii cat de mult tin eu la disputa pe religie cu tine:) dar, da, aici ai dreptate. Cred ca se apropie si momentul in care eu voi ataca foarte tare Patriarhia..aud niste vesti cum ca nu se vrea canonizarea unor preoti sfinti care au fost torturati si ucisi de comunisti, dar care nu si-au tradat credinta…Daca e adevarat, vad diseara la “In premiera” atunci maine va fi prapad..

 8. @Ionut

  Relax, ca noi nu avem disputa pe religie. Aia tine de alegerea ta personala si nu am o problema directa. Putem discuta si pe palierul asta daca vrei… ai o mostra mai sus :D

  Eu te scarpin doar pe tema bisericii ca institutie de rahat, in speta bor. Organ(ism) care sa puta mai groaznic ca asta… nu exista. Si totul amplificat de “rolul si menirea” lui… Fariseism e putin spus. Voi, credinciosii, ar trebui sa fiti cei mai vehementi. Si in loc de asta sunteti doar niste oitze behaitoare, de bor aparatoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.