Scrisoarea deschisă a unei mame către Victor Ponta

Educaţia rămâne în continuare o mare problemă a societăţii româneşti. S-au perindat atâţia miniştri, s-a schimbat de atâtea ori Legea Educaţiei.

Rezultatele la Bacalaureat sunt dezastruoase, iar acum ne pregătim să facem praf şi copilaşii de grădiniţă.

Dana mi-a trimis această scrisoare deschisă, adresată primului ministru, Victor Ponta. O public şi aici.

Şi vă rog, dacă sunteţi mai mulţi care aveţi această părere, daţi de veste aici. Trebuie să fim cât mai mulţi, ca să putem schimba ceva.

Buna ziua

Ma numesc Dana Dimulescu.Sunt profesor inv primar- invatator pe intelesul tuturor- cu o vechime in invatamant de peste 12ani si consider ca pot fi obiectiva in ceea ce priveste nivelul copilului meu si nu numai.

Am o fetita care implineste in februarie 2013  6 ani. In septembrie, cand va trebui data la scoala, va avea  6 ani si 7 luni,  varsta la care eu, cand am fost eleva, am fost data la scoala in CLASA I.

Intrebarea  mea este de ce trebuie sa inscriem copiii care depasesc 6 ani si .4,5.. luni,si chiar 7 ani, la clasa pregatitoare impreuna cu altii care, poate nici nu au 6 ani impliniti, deci, automat cu alt nivel de dezvoltare intelectuala.  Fiica mea este acum in al treilea an de gradinita(de stat), la grupa mare,iar acumularile intelectuale pe care le are in acest moment si pe care le va imbogati pana la sfarsitul anului scolar, o fac sa se situeze la nivelul unui copil apt sa fie inscris in clasa 1.

De ce trebuie sa obligam astfel de copii care au intelectul dezvoltat potrivit inscrierii in clasa I si care pot face fata cu brio clasei  I sa mai faca inca un an aceeasi materie pe care ei o parcurg acum, in grupa mare.(programa clasei pregatitoare este foarte putin diferita de cea a grupei mari). Cu alte cuvinte de ce sa plafonam cu buna stiinta o intreaga generatie de copii. De ce sa ne batem joc de ei?

Ceea ce eu doresc este sa se dea posibilitatea parintilor in aceeasi situatie cu a mea sa aleaga sa isi dea copilul in   clasa 1, mai ales ca varsta este potrivita pentru acest nivel.

In scoala in care eu lucrez mai sunt trei colegi care au copiii in aceeasi situatie cu fiica mea. Nu mai spun ca fiica uneia dintre colege implineste 7 ani la inceputul lunii septembrie.

Poate ar fi bine sa faceti un sondaj de opinie printre cadrele didactice din scoli, invatatori, in speta, cu privire la acest aspect. Va pot spune cu siguranta, ca la noi in scoala niciun invatator nu isi doreste pregatitoarea in scoala. Totul a fost impus pana in acest moment, iar noi a trebuit sa ne supunem…….

Cu atat mai mult, respectuos, va solicit sa va ganditi la copii!!!


In speranta ca solicitarea mea nu va ramane fara raspuns, va multumesc!
Profesor Dana Dimulescu”

7 thoughts on “Scrisoarea deschisă a unei mame către Victor Ponta”

 1. A scris scrisoarea catre Victor Ponta ??? Pai si ce treaba are Ponta cu…invatamantul , in afara alocarii unui buget pe care ministrul de resort il solicita ? Si mai ales ca este cadru didactic avand 12 ani vechime…inca nu s-a prins ca fiecare ministru ce ” vine ” la invatamant, trebuie sa-si lase amprentatrecerii sale pe acolo …pentru posteritate .Fiecare se doreste un …reformator , fiecare se crede …Dumnezeu !Deci doamna Dimulescu putea foarte bine sa-ti trimita chiar si dumitale stimate prieten , daca n-a dus-o mintea s-o trimeata presei si eventual adresata MINISTRULUI INVATAMANTULUI si ….PARLAMENTULUI …la COMISIA DE INVATAMANT !

  1. @marian ponta este primul ministru, deci seful ministrului educatiei. Nu in ultimul rand chiar Ponta a declarat ca vrea sa se implice activ in ceea ce inseamna reformarea educatiei.

 2. Este bine ca mai sunt oameni care cred ca cu o scrisoare deschisa pot schimba sisteme, asa cum sunt oameni care cred ca prin bloguri schimba lumea.
  Din fericire traim intr-o tara libera in care fiecare spune ce vrea, asa cum Ponta zice ceva, ministrul invatamantului spune altceva, Abramburica altceva si tot asa. Din pacate cel putin ultimii trei amintiti isidau cu parerea despre invatamant si cum ar trebui sa invete copii nostrii in conditiile in care cel putin doi din ei s-a dovedit a fi fost plagiatori in diverse lucrari stiintifice. E trist!

  1. @frone da, plagiatul este o acuza serioasa, dar, spune-mi si mie…faptul ca au plagiat o lucrare le anuleaza toata expertiza intr-un anumit domeniu? ma refer aici la abramburica..

 3. SI EU AM O FETITA CARE LUNA ACEASTA A IMPLINIT 6 ANI, ARE 4 ANI DE GRADINITA PENTRU CA ACUM REPETA GRUPA MARE DEOARECE NU S-A INCADRAT CA VARSTA LA CLASA 0. NU INTELEG DE CE TREBUIE LA TOAMNA SA INTRE ABIA LA CLASA 0 SI NU CLASA 1. A PIERDUT UN AN AIUREA. IN MOD NORMAL LA TOAMNA AR FI INTRAT LA CLASA 1 SI NU LA ANUL LA VARSTA DE 7 ANI SI 8 LUNI!!!

  1. @iulia aberatii ale unui sistem educational compromis..o sa fie mult de munca pentru a readuce lucrurile pe linia de plutire.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *