,,Scent of a woman”– când ochii îți mor, poți iubi femeia doar pentru parfumul ei?

Atunci când vorbim despre parfumul unui film, nu am nevoie de prea mult timp pentru a mă decide care este favoritul meu. Da, în topul filmelor romantice, se află ,,Sweet November”, având jocul magistral al lui Keanu Reeves, dar, atunci când vreau să le vorbesc celor din jur despre iubire, despre femeie, despre dragostea trăită doar cu fibrele inimii, fără să vezi, fără să auzi sau fără să pipăi, alesul meu este ,,Scent of a woman”.

Câteva date despre film sunt absolut necesare: lansat în 1992, ,,Scent of a woman”, cu Al Pacino jucând un rol de Oscar, alături de Chris O’Donnell sau James Rebhorn, ne spune povestea unui student care se angajează ca îngrijitor al unui fost ofițer în Armata Americană, un om orb și extrem de irascibil. Dacă este să mă întrebați pe mine, scena cu adevărat memorabilă din acest film este scena tangoului dintre Al Pacino și Gabrielle Anwar. Sunt șapte minute de magie și dragoste pură. Sau, cum îmi place mie să spun, singura scenă în care doi oamenii fac dragoste adâncit, nebunesc de frumos, curat, naiv, etern și nu este nevoie ca minorii să nu se uite.

Simbolismul filmului este unul extrem de bine conturat. Ne vorbește despre cât de orbi suntem atunci când avem ochi și cât de bine începem să vedem atunci când îi închidem și întunericul luminos al iubirii ne cuprinde toată ființa. Despre orbirea cu ochii deschiși se vorbește și în religie, în credința ortodoxă Iadul fiind reprezentat de lipsa vederii lui Dumnezeu. Acesta este și Iadul pe care îl trăim fiecare din noi atunci când ne este luată posibilitatea de a vedea cu ochii inimii tot ceea ce ne înconjoară.

Filmul vorbește despre iubirea care nu are nevoie de nimic din mundan, ridică parfumul la rang de fereastră către frumusețea feminină, sufletul doldora de iubire și duioșie, eleganța firii și a durerii. Să fie parfumul femeii unul singur? Să fie un parfum dulce sau unul înțepător? Răspunsul îl găsim atât în acest film, cât și în fiecare femeie pe care un bărbat o iubește. Parfumul care ne ajută să vedem persoana iubită atunci când nimic altceva nu ne mai ajută este chiar ea, femeia. Parfum de femeie. Ce culoare are el? Ce miros emană? Cât durează?

Are culoarea obrajilor ei roșii ca vâlvătaia, atunci când o faci să se îmbujoreze de dor și de iubire, când îi mărturisești iubirea și când neputința se transformă în izbăvire, viață și moarte trăite împreună. Și mai ales atunci când i-o arăți. Miroase uneori a iasomie, alteori a busuioc, ca o sfeștanie permanentă în casa sufletului tău, dar întotdeauna are miros de Salcâm plouat de Dumnezeu în luna lui Mai, promisiune a unei primăveri ce nu se va sfârși niciodată. Și ține până la sfârșitul veacurilor. Și un pic dincolo de ele. Căci, orice s-ar spunea, iubirea este cu adevărat parfumul care nu se irosește niciodată, nu costă nimic și este singurul ”brand” pe care fiecare dintre noi ar trebui să îl purtăm ca pe un parfum pulverizat ușor pe sufletele cicatrizate de singurătate.

Sursă foto: sonymoviechannel.co.uk

Articol scris pentru Clubul Condeielor Parfumate.

2 thoughts on “,,Scent of a woman”– când ochii îți mor, poți iubi femeia doar pentru parfumul ei?”

  1. Da, poți iubi un om pentru parfumul său, prin parfum înțelegând, în acest context, mai mult decât efluviile olfactive care contează atât de mult, totuși! Te atrage un om ȘI pentru parfumul său, contează mult de tot. ”O femeie cu un parfum nepotrivit nu are viitor, spunea Coco Chanel și istoria a dovedit că avea dreptate. ;)
    Mă bucur că ai scris pentru povestea noastră care azi se încheie (cel puțin temporar, dar nu știu când o voi putea relua) și care este o poveste parfumată. Îmi permit să te întreb: ce parfum drag eroului filmului ales de tine e amintit clar în film? Și îndrăgit, și subliniat cât de bine și de potrivit este? E un joc, dar sper să nu fii nevoit să revezi filmul pentru asta! Al Pacino însuși, ca toți bărbații fermecători, e iubitor de parfum bun și a făcut reclamă la multe branduri și parfumuri masculine celebre. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *