Românii și iubitul

Sau, mai bine zis, ca să acoperim și perioada în care ne aflăm acum, aceea a Postului, e vorba despre români și despre libertatea de a face sex, analizată din perspectiva religiei. Pentru că nimeni nu poate nega că avem de-a face cu un popor de evlavioși, am vrut să văd cum stăm din acest punct de vedere.

Din 365 de zile ale anului, un creştin ortodox practicant ar trebui să postească şi să se înfrâneze de la cărniţă 284 de zile (adunate din miercurile şi vinerile de peste an, zilele obligatorii de post, sărbătorile cu cruce roşie, duminicile şi respectiv cele 4 posturi de peste an).

Rămân astfel doar 81 de zile de plăceri păcătoase… Puțin, foarte puțin, vor spune unii. Dacă mai adăugăm la asta și zilele în care cuplurile sunt despărțite de nebunia asta de viață, în care fiecare încearcă să își câștige și existență, ajungem, iată, să descoperim de ce, pe zi ce trece, devenim un popor de ursuzi, de oameni mereu nemulțumiți, dar, mai ales, de ce scade atât de îngrijorător natalitatea la noi.

nosex4801

Lăsând un pic gluma la o parte, problema vieții intime la români este una care suferă enorm de mult. Peste ea și-a pus foarte mult amprenta epoca comunistă, cea de tristă amintire, care a făcut din cenzură un mod de viață, reușind să ajungă până acolo încât să cenzureze dorințele, sentimentele oamenilor. Și asta s-a văzut cel mai bine în anii ce au urmat imediat Revoluției, când, deși exista o libertate totală de exprimare, românii tot erau stânjeniți la ideea de sex, de sexualitate, de libertate sexuală.

Și așa îi vedeai cum, atunci când cumpărau o revistă erotică, o piteau pe unde puteau, de ziceai că este cel puțin o ediție de colecție, care valora mii de euro. Până și Playboy, până să devină o obișnuință, era motiv de jenă, de roșeață în obraji atunci când te duceai să o cumperi de la chioșcul de ziare. Ce să mai vorbim de apariția unui sexshop, motiv real de chemat preotul și de dat cu aghiazmă, ca să alunge diavolul perversiunii din cartier :)) )) Ca să ne înțelegem, nu consider nici că extrema nouă în care s-a ajuns, unde accesul la pornografie este practic la liber și unde ajungi să fii stânjenit de cei de vârste foarte mici, care vorbesc cu dezinvoltură despre asta, nu cred că e normal.

O societate sănătoasă are nevoie de o educație sănătoasă. Inclusiv de o educație sexuală sănătoasă.

One thought on “Românii și iubitul”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *