Române, nu mai fi putoare! Ieși la vot!

Stai și te plângi de dimineață până seara. Dacă ai putea, te-ai înregistra cum te plângi și când dormi. Că doar asta știi să faci. Să dai vina pe alții. Să spui că nu e bine ala, că dacă erai tu în locul lor ai fi făcut altfel.

Te plângi de salarii. Te plângi de volumul de muncă. Te plângi de sistemul de sănătate și de cum el te condamnă la moarte, în loc să te vindece. Te uiți în jurul tău și ești scârbit. De clasa politică să nu mai vorbim. Ai înjurat-o la maxim atâta amar de timp ai ieșit și în stradă să scapi de ei.

Te-ai oripilat când ai văzut cum încearcă să fugă de justiție ascunzându-se sub mantaua imunității. Ai văzut cum nu le pasă când mor oameni să le facă lor coloană oficială. Că moartea a zeci de tineri pentru ei nu e motiv de prea mare agitație, că pot ieși cu seninătate în fața noastră să ne spună că statul a funcționat ok.

tineri

Și ți-ai promis că nu va mai fi la fel. Că nu le vei mai da nicio șansă să te umilească, să te facă să îți dorești să pleci de aici.

Și a venit duminica de 11 decembrie 2016. E ora 15. La televizor și pe toate siteurile se vorbește despre o scădere a trendului de prezență la vot. Cifrele deja nu se mai referă la peste 45%, întrebarea e dacă se atinge 40%.

Tu ce faci acum? Pe unde ești? Te plimbi prin Centrul Vechi? Ești cumva la mall cu iubita și beți o cafea, sau poate mâncați și voi o shaorma mică, ca viața e greu după o noapte prin cluburi.

Sau poate nici măcar nu ai ieșit din casă. Zaci în pat ca o moluscă, gândindu-te că mâine e luni, iar trebuie să îți dai check in din biroul tău de corporatist. Și nici măcar nu realizezi că orele trec și inclusiv poate unul din puținele momente când și tu ai fi contat cu adevărat. Da, tu! Prin votul tău. Prin alegerea ta, oricare ar fi fost ea.

Române, nu mai fi putoare! Ieși la vot! Dacă țara asta ar fi avut parte numai de comozi, cărora să le fie greu și să respire, nu ar fi ajuns nici măcar până în stadiul ăsta de a fi România de azi, România cu bune și cu rele.

Pentru votul de care îți bați tu joc acum, în 1989, la Revoluție, mureau tineri care strigau din tot sufletul lor: „Vrem să votăm!„ iar tu, acum, abia mai gemi un: „vreau să mai dorm!„

România a devenit, de ceva vreme, țara unde totul este decis de o minoritate. Multă vreme, acea minoritate este reprezentată de clasa politică iar în zilele când ar fi cazul să vorbească majoritatea, cum ar fi cea de azi, tot o minoritate alege. Și o face cu zâmbetul pe buze.

Și de asta avem țara pe care ne-o merităm.

Articol publicat și pe emmazeicescu.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.