Romica Jurcă, varianta 2.0

Iar această Romica Jurcă, varianta 2.0, sunt eu. Vă poate confirma acest lucru orice prieten al meu de prin online. Nu cred că există vreo persoană care să fi scăpat în toți acești ani de prognozele mele, unele detaliate și care s-au adeverit, altele atât de îndepărtate de realitate.

La fel cum se întâmplă acum, de Crăciun și de Anul Nou, când nu numai că nu vom avea parte de nici măcar un fulg de zăpadă, dar există șanse serioase să fim chiar plouați. Un peisaj mai dezolant nici că se putea.

Eu sunt învățat cu acele ierni pline de zăpadă, în care Crăciunul era îmbrăcat într-un omăt mare, unic și special, care făcea ca totul în jur să fie îmbrăcat într-o aură de magic, de mister. De ceva ani, însă, din păcate, odată cu aceste schimbări majore ale climei, nu îmi mai aduc aminte când să fi nins ultima dată de Crăciun.

Iar veștile, așa cum spuneam și mai sus,nu sunt deloc bune. Decembrie a fost o lună săracă în zăpadă, pentru cei din zonele mai joase ale țării, unde prima și singura ninsoare de până acum a căzut la sfârșitul lui noiembrie. Și așa se va și termina acest an. Ce va fi în 2014?

La cum se prezintă lucrurile, e posibil să ne îndreptăm spre un scenariu ca în 2011, când ninsorile au venit târziu, undeva în jur de 25 ianuarie, dar au lovit cu o forță incredibilă. Cred că nu a uitat nimeni acele imagini cu nămeții până peste casele oamenilor, în zona Bărăganului, sau acea perioadă de mai bine de 3 săptămâni, când alternam reprizele de viscol cu cele de ger cumplit.

zapada-de-craciun

Dereglările meteo sunt evidente, cu greu estimările pe termen lung se mai pot adeveri, în condițiile în care și prognozele meteo pe termen scurt au ajuns, uneori, să ie contrazise grav de realitatea zilnică. Cu toate acestea un instrument extrem de util pentru fiecare dintre noi sunt prognozele meteo pe care le pun la dispoziție majoritatea siteurilor, pentru orice oraș important al țării.

La o simplă căutare gen: vremea iasi 10 zile ești dus pe un site de specialitate meteo, unde poți afla o prognoză meteo detaliată și care te poate ajuta să iei în calcul orice variantă meteo pentru planurile tale. Ideal ar fi dacă toată lumea s-ar folosi de atât de multele siteuri de prognoză meteo, pentru a nu mai fi luați prin surprindere de câte un eveniment deosebit, care a fost anunțat de meteorologi din timp, dar care pe mulți îi surprinde..

E cam ciudat să te surprindă viscolul în decembrie, în drum spre munte, cu mașina complet neechipată corespunzător vremurilor pe care le trăim. Adică, da, vremea nu mai e chiar ce știam noi, de multe ori am ajuns să spunem că mai avem doar iarnă și vară, dar, logica și bunul simț ar trebui să ne spună că dacă am ajuns în decembrie, avem o mare posibilitate ca, oricând, oriunde, să ne ningă.

Tocmai de aceea, chiar și cu riscul de a-i stresa pe toți prietenii mei, de fiecare dată când există riscul de fenomene meteo, îi avertizez prin toate mijloacele posibile.

6 thoughts on “Romica Jurcă, varianta 2.0”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *