Pregătiți gropile comune. Sau cum România a pierdut lupta contra coronavirusului

Este o iluzie să ne mai încurajăm ca va fi bine. Că mai putem avea parte de scenariul cel mai ușor vizavi de această pandemie. România a lăsat doar pentru scurt timp impresia că poate fi un exemplu pentru toată lumea în ceea ce privește modul cum va gestiona această epidemie / pandemie de coronavirus. Intervalul de la primul caz de coronavirus confirmat la noi (26 februarie 2020) și până la momentul relaxării din 15 mai a fost unul în care populația, ținută sub control, cu măsuri dure și cu amenzi usturătoare, a înțeles că nu are ce face și trebuie să respecte regulile de distanțare socială, de igienă și astfel, în timp ce alte țări, precum Italia, Spania, Franța, numărau zecii de mii de infectări și mii, zeci de mii de morți, noi reușeam să ne păstrăm într-un scenariu extrem de favorabil.

Iar apoi a venit momentul pe care nu îl pot descrie decât într-un mod cât se poate de plastic: toată societatea românească, de la clasă politică, la oameni simpli, la autorități, la vedete, cu toții s-au pus în fața unui mare, imens ventilator și au început să arunce cu rahat. Care rahat, în aceste momente, este cât casa peste noi, peste toți. Să ne uităm un pic defalcat la poveste:

Autorități:

Oricât ar încerca să ne povestească cineva despre cât de bine a gestionat PNL această criză, este suficient să îți aduci aminte că, în vreme ce întreaga lume nu știa cum să se gestioneze mai bine pandemia, Iohannis se juca de-a anticipatele cu Șică și Cîțu. Sunt suficientele imaginile cu Orban și membri cabinetului beau și fumează în interiorul clădirii guvernului, că Rareș Bogdan face petrecere cu sute de persoane, că PNL organizează evenimente de campanie în interior cu oameni care nu poartă mască, nu păstrează distanța.

Și din acest joc electoral, mizerabil, cei de la PNL nu ies nici acum. Deși este evident trendul crescător, îngrijorător al infectărilor, vidul legislativ și de bun simț, nimeni din cei de la guvernare nu pare să înțeleagă că românul poate fi ținut în frâu doar cu frica, amenda și restricțiile. Avem aproape 700 de cazuri noi pe zi, spitale care se plâng constant că la secțiile lor ATI nu mai fac față, iar Nelu Tătaru iese și ne spune că nu e bai, ne descurcăm. Nu e chiar așa de grav.

Clasă politică:

Nu am avut nicio clipă în ultimii 30 de ani o clasă politică responsabilă. Dar nici nu am trecut prin momente de criză precum este această pandemie. Un dușman atât de perfid, nevăzut. Toate partidele tratează această problemă doar din perspectiva calculelor electorale. Toți se uită spre posibilele alegeri locale din septembrie, spre parlamentarele din decembrie, visând la un scor electoral potențat de modul cum tratează această pandemie. Chiar nimeni din clasa politică nu înțelege că, la cum evoluează lucrurile, nu mai putem vorbi de alegeri anul acesta? Și nu neapărat pentru că nu vrem, ci pentru că vom fi ocupați să îngropăm mii și mii de oameni.

Vedete / persoane publice:

Aici lucrurile stau la fel de rău. De prost. Put de-a dreptul. De ani de zile scriu despre cum tot ceea ce înseamnă zona de influenceri, de oameni de online, social media, reprezintă, în bună măsură, un vid, o non-valoarea generalizată. Iar asta se vede cel mai bine în aceste momente de criză. Când apar un Marcel Pavel, care neagă existența coronavirusului chiar și când este infectat cu el. Sau pseudo medici, care induc în populație neîncrederea într-un sistem sanitar șubred oricum. Și, dacă mai adaugi la lista aceasta un Cheloo, o Andreea Esca sau, colac peste pupăză, un Mugur Mihăiescu (mai cunoscut drept Leana lui Costel) și ai imaginea tristă a unei țări care își ia lumină de la astfel de personaje.

PS1:

Ar fi absurd să credem că ai noști sunt ca brazii și că noi am inventat roata. Scenariul acesta pe care îl vedem acum la noi este testat, cu la fel de mult succes, și pe alte meleaguri. Brazilia, condusă de un președinte iresponsabil, care este și el confirmat cu noul coronavirus, are acum peste 70.000 de morți. SUA, unde Trump a avut multe reacții absurde vizavi de această pandemie, are peste 130 de mii de morți. Rusia a trecut de 11.000 de decese. Sunt doar câteva exemple de zone unde cavalerii haosului și ai anarhiei încearcă să își facă de cap.

PS2:

Titlul nu este deloc pus pentru a atrage. Este o realitate pe care o vom trăi, din păcate, tocmai pentru a-i împlini lui Cheloo viziunea morbidă a morților adunați de pe străzi cu stivuitoarele. Doar că atunci va fi fost deja prea târziu și nici măcar un Cheloo afumat bine nu va mai avea motive de bucurie. Și toate regretele, venite din partea tuturor, vor fi inutile. Am avut șansa să fim bine. Dar nouă ne place cu răul. Cu moartea. Nu degeaba prăjitura preferată a românilor este coliva. Și câtă colivă va fi de făcut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *