#Roexit sau ..ue #UE. Cât de aproape este România de ieșirea din Uniunea Europeană?

Ce săptămână nebună și plin de teme mai mult sau mai puțin valide trăim. La capătul ei avem un referendum care a despărțit societatea românească mai mult ca oricând, că așa este frumos în an Centenar. În același timp, la mai bine de 11 ani de la momentul integrării în Uniunea Europeană, România, elevul prost, puturos și repetent al clasei, este scos în fața careului și este făcut de rușine.

Este această situație una în măsură să ne îngrijoreze? Absolut. Este Roexit o variantă de lucru pentru România? Nu, nu există un astfel de proiect și doar câteva minți înfierbântate și speriate de spectrul pușcăriei chiar cred că s-ar putea reuși așa ceva. Nici măcar la nivelul Uniunii nu se ia în calcul așa ceva. Uniunea Europeană nu își poate da cu stângul în dreptul. Știau de la bun început că nu vom fi la nivelul așteptat și cu toate acestea au aprobat aderarea din 2007, păstrând câteva elemente de siguranță în relația cu noi. Ce nevoie mai are România de articolul 7? Nu avem deja MCV și Schengen active? România a fost dintotdeauna ruda săracă a Uniunii, primită doar în hol, și pe care celelalte surate o privesc de la distanță, pentru a nu lua păduchi sau să nu simtă mirosul de rudă care nu a mai făcut baie de ceva timp.

Și nu, nu este de neglijat faptul că a început pe față o astfel de campanie. Trăim vremuri în care euroscepticismul este în creștere peste tot. Vremurile frumoase cu vise pline de roz, lapte, miere și mulți bani, au apus. România a ajuns doar o piață de desfacere pentru produsele din UE, și acelea de mâna a doua. Mult așteptata creștere a veniturilor nu a apărut, dezvoltarea țării nu se vede. Aici trebuie să fim sinceri, falimentul relației România – UE aparține întregii clase politice. Începând cu Iliescu și cei de lângă el care au demarat negocierile. Continuând cu Băsescu și Tăriceanu care au condus țara la integrare și apoi după. Și finalizând cu cei de azi.

Aici se vede cel mai bine ce înseamnă să ai o clasă politică de repetenți, care nu a fost capabilă să gestioneze negocierile, care nu au reușit să se folosească apoi de toate avantajele legate de integrare. Și, colac peste pupăză, românii, un popor ultra conservator, se văd acum nevoiți să lupte să își apere și credința lor strămoșească, valorile și principiile pare care nici cei mai mari cotropitori nu au reușit să le dezrădăcineze. De aici vine marele pericol cu adevărat. Asaltul elementelor progresiste din UE combinat cu tot răul care există acum în această relație, pot reprezenta ingredientele unei explozii de euroscepticism care să deraieze definitiv România de pe orbita UE.

Sursă foto: g4media.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *