La nivelul opiniei publice, cel mai fierbinte punct al revizuirii Constituţiei este cel legat de forma de guvernământ, de posibilitatea pe care o cere societatea civilă, de a putea, în cazul în care se strâng suficiente semnături, să se schimbe forma de guvernământ.
De partea politicienilor, altfel se vede revizuirea Constituţiei. Hotnews spune că acestea ar fi priorităţile USL:
– Modificarea procedurii de desemnare a membrilor Curţii Constituţionale pentru limitarea influenţei factorului politic: judecătorii CCR să fie aleşi din rândul judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
S-a văzut şi în raportul MCV, aşa hulit cum este el, că problema CCR a fost una extrem de sensibilă în anul ce a trecut. Iar asta se datorează mai ales influenţei numirilor politice. De câte ori nu am auzit de faimosul 5-4 (PDL+UDMR vs USL) în luarea unor decizii ce au influenţat viitorul României.
– Menţinerea unui Parlament bicameral cu menţiunea ca Senatul sa devină reprezentantul colectivităţilor locale
Aici, probabil, PDL va ţipa cel mai tare. Avem deja un referendum, cel din 2009, prin care ar trebui să avem un Parlament unicameral cu doar 300 de parlamentari. Totuşi, ţinând cont de istoricul parlamentarismului de la noi şi din ţările europene cu tradiţie, parlamentul bi-cameral este cel care asigură cu adevărat reprezentativitatea şi forţa unei democraţii.
– Lipsa cvorumului de prezenţă necesar validării referendumului va fi prevăzută în Constituţie.
Aici, după experienţa iulie 2012, când 7.4 milioane de români au votat demiterea lui Traian Băsescu, dar acesta s-a întors la Cotroceni folosindu-se de introducerea cvorumului de către CCR, nu cred ca mai trebuie detaliat de ce trebuie scos din noua Constituţie.
Avem, aşadar, o agendă publică şi una politică, în ceea ce priveşte revizuirea Constituţiei. Ambele sunt însa la fel de importante, avem nevoie de o Constituţie agreată de absolut toate sferele societăţii româneşti. Iar calendarul dezbaterii şi revizuirii este extrem de scurt…
@Ionut
S-ar putea sa ma insel, dar (din cate imi amintesc si n-am chef sa caut acum) numarul de parlamentari este stabilit prin lege organica si pentru faimosul numar 300 nu era necesara decat modifificarea legii. In cazul asta, este o alta majora retardare in comunicarea PSD/PNL/USL din perioada “referendum”-alegeri. Sa spun si care? :D
@nevermind nu stiu daca e posibil sa renunti la o camera a parlamentului doar prin lege organica. si da, te rog, spune si care a fost greseala USL din perioada referendum / alegeri
@Ionut
Nu am zis de renuntat la o camera ;) M-am referit strict la nr. de parlamentari.
Foarte simplu. Trebuia vociferat en-gross fix pe tema reducerii numarului. Doar erau la putere (pdl) si puteau sa respecte vrerea poporului. Mai ales in perioada 2011-2012. Dar, dupa cum se stie, la comunicare sunteti varza. Varza cu carne chiar, datorita aprecierii mele si a altora care sunt contra base/pdl :D
@nevermind pai la numarul de parlamentari s-ar fi renuntat daca nu ar fi atacat PDL in vara legea votului uninominal pur. Lasa-ma sa ghicesc, la asta comentezi ca nu ar fi fost democratic si reprezentativ?
@Ionut
Stiu ca esti membru de partid, da’ nu merge cu datu’ la intors :D aici vorbesc strict de numar parlamentari, nu uninominal. De ce dracu’ PNL/PSD/USD au tacut in _timpu_l pdl-ului? De ce nu au vociferat ca pdl NU RESPECTA vointa poporului? Repet, numar parlamentari, lege organica.
Uninominalul? Dupa mine nu ar fi de ales, insa eram dispus la o concesie turul trecut de alegeri. Cat sa nu intre pdl in parlament. Si UDMR pe afara deja era superb :D
@nevermind ar s-a vociferat extrem de serios si mult in momentul in care CCR a reintors legea, cerand sa nu fie uninominal pur. Toata lumea a spus ca va creste numarul de parlamentari, ca se face doar jocul PDL, care doar astfel va intra in Parlament. Ne-a ascultat cineva?
@Ionut
Eu stiu ca esti membru de partid, dar nu deveni politician :D Am zis in timpul pdl (2009-2012). Am si subliniat. Un pic de atentie si nu mai raspunde pe langa subiect :D
Apropo de politicianism, cum ar spune bravul nostru sef de s(t)at… Inca astept un raspuns la topicul cu popi si bor :D
@nevermind la ala cu popii si BOR am renuntat pe moment sa ma mai lupt cu tine. accept cu serenitate ca nu te pot mantui, am incercat si cu tamaie, si cu aghiazma…mai ramane sa incerc cu votka si o fata )
@Ionut
Pai cum… fratele meu credincios… asa usor renunti tu la a apara BUSINESS-ul ortodox roman? :D Vreau link la ordinul ala. ;)
Am zis sangele lu’ baiatu’ lu’ sefu’ ;) Daca tot ai zis fata… vorbim ca calugaritze sfioase under 25 si in uniforma regulamentara, nu?:D Eh… aia mantuire… Deabia acolo OH, GOD! pe bune fata de vrajeala ipocrita de la slujbe :)) ))))))))
@nevermind ) nu-ti mai dau mah niciun link..bine, poate doar pe asta ) http://stirileprotv.ro/stiri/social/preoti-in-rol-de-mediatori-cum-se-implica-biserica-in-cazurile-tinerelor-insarcinate-si-abandonate.html salvam sufletele pierdute, bai )
@Ionut
De ce nu dai? Ai mintit si/sau manipulat ca un adevarat crestin umblatoriu pe la si in curu’ birericii? :D Tot vreau link ;)
Ia d’aici: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-14156752-23-ong-uri-cer-parlamentului-opreasca-finantarea-bisericilor-catre-stat-redirectioneze-banii-publici-catre-educatie-cercetare-sanatate.htm
Pai… pupa-i-ai sub-sutana lu’ daniel… cu 540 MILIOANE euro, rezolv mult mai multe decat familiile destramate si orfanii. Apropo… cat ziceai ca a cheltuit bor si faceai maaaare tam-tam tipic ortodox, crestin si regulamentar (a se citi fariseu)? 11 milioane? Compara cu 540 si da-ti doua palme cu picioru’…
Mai ai link-uri d’astea haioase? Ca mai am si eu :)) )))))))))
@nevermind uite unul care raspunde la al tau ) http://www.basilica.ro/stiri/rspunsul-patriarhiei-romne-la-dezinformrile-asur_3609.html
@Ionut
Oh… dar multumesc ca imi dai dreptate. Deci javrele se miorlaie ca au primit NUMAI 0,4% din PIB. Ce dragutz ca nu mentioneaza suma. Asta inseamna, cum ziceam mai sus, 540 MILIOANE EURO!
Mai bine taceau dracu’ din gura. Hai sa o luam pe rand… ca si-o dau singuri ca fraierii:
– statul nu plateste integral cele 30-40000 de putori, ci doar 60%
– impozite nu servesc
– popii sub acoperire care predau sunt de la bugetul educatiei (auzi la ei, drept castigat… adica bagat pe gat obligatoriu spus cre-s-tineste)
– caricitate fac din surse “proprii”, recte luat bani cu japca de la salariati
– programe “sociale” din fonduri UE
Deeeeci… ce avem noi aici…
1. Primesc 540milioane euro
2. Miorlaie ca se sustin de fapt mai mult singuri, saracutzii
Cum intre 1 si 2 rezulta o diferenta mai mult decat MARE (conform argumentatie Business-ul ortodox roman), UNDE’S BANIIIIIIIII???????
Aaaaa… in mertanul lu’ daniel & such… Mda… Sau in alifii pe bani de la buget:
http://www.ziaruldeiasi.ro/national-extern/preotul-gay-statea-in-dreapta-patriarhului~ni5t7b
Poate te mai prind ca faci misto de mru :D