Un subiect foarte discutat și destul de controversat pentru o mare majoritate a oamenilor este termenul “fine dining”. In general, discuțiile se învârt în jurul prețurilor mari pe care restaurantele de acest tip le au, cei mai interesați încercând să caute motivele care se ascund în spatele acestora.
În descrierea, precum și în meniurile marilor restaurante de fine dining se găsesc detaliile care transformă aceste restaurante în ceva unic, special și spectaculos. O experiență de milioane, la propriu.
Mai exact, fine dining este un concept care a luat o forma bine definita de puțin timp la noi in țară, dar care a luat amploare într-un timp foarte scurt și care se referă la restaurantele care pun calitatea înaintea cantității și folosesc ingrediente de calitate superioara în combinații proprii, pentru rezultate unice.
Restaurantele care adoptă conceptul fine dining au un personal calificat. In astfel de restaurante lucrează bucătari cu experiență în domeniul bucătăriei, maeștrii gastronomi cu rețete proprii care transformă gătitul in arta culinară. Foști elevi ai unor școli gastronomice recunoscute și acreditate, au experiența aranjării ingredientelor potrivite in farfurie pentru a atrage atenția asupra farfuriei într-un mod plăcut, dar și pentru delecta papilele gustative ale celor care calca pragul restaurantului într-o manieră care sa transforme banalul mâncat la restaurant într-o experiență culinară de neuitat.
Totodată, clienții unui restaurant de fine dining nu se vor bucura doar de aspectul si de gustul mâncărurilor pe care le aleg. Experiența incepe sa fie trăită încă de la intrare. Staff-ul este o parte la fel de bine instruită ca și bucătarul, și excelează pe partea de servire a preparatelor, precum și a băuturilor.
Încă de la intrarea în restaurant, clienții sunt preluați și conduși la masa la care vor servi preparatele. După așezarea la masă, angajatii vor fi mereu prezenți, atenți la nevoile și cerințele clientului. Extrem de pregătiți, membrii echipei vor cunoaște fiecare preparat și vor știi să ofere detalii despre acesta de fiecare dată când le este solicitat, fara a fi nevoie să întrebe bucătarul sau barmanul despre produsele din meniu.
Acesta este unul dintre motivele pentru care, in restaurantele fine dining, se servesc puține feluri de mancare. Meniul este unul sumar, in general cu preparate unice, care nu se mai întâlnesc la alt restaurant, schimbate in funcție de anotimp sau aranjate conform stilului restaurantului. Ospătarii cunosc ingredientele, proveniența acestora, precum și băuturile recomandate pentru un plus de savoare și pot explica pe îndelete, fiecărui client, ce conține preparatul pe care acesta îl dorește. Servirea se va face in condiții exemplare, masa va fi curățată după fiecare preparat servit.
Totodata, in restaurantele fine dining, băuturile se ridică la un nivel la fel de înalt ca cel al preparatelor. Aici se găsesc selecții multiple de vinuri din diverse țări și regiuni, din toate tipurile, precum și băuturi tari de calitate superioară.
Un alt aspect de care trebuie ținut cont este atmosfera. In restaurantele fine dining, muzica este o parte importantă, iar gălăgia nu își are locul. Muzica se aude in surdină și este aleasă în funcție de stilul in care restaurantul a fost amenajat iar, pentru a evita deranjul produs de mofturile copiilor care țipă și aleargă prin restaurant printre mesele celorlalți clienți, părinților le sunt refuzate, de obicei, rezervările, pentru că ospitalitatea și confortul primează într-un astfel de restaurant.
In schimb, într-un astfel de local de lux, clienții pot comunica în liniște, într-un cadru elegant, manierat, in care bunul gust primează. De obicei, preparatele din bucătăriile acestor restaurante sunt câștigătoare de premii datorită chef-ilor care le-au pregătit, iar localele respective au cel puțin o stea Michelin.
Bine înțeles că un astfel de restaurant nu se va găsi oriunde, acestea sunt deschise în cele mai mari orașe, in zone selecte, alese ideal pentru cei care completează experiența unei călătorii cu un prânz sau o cină la cele mai înalte standarde. Aceste restaurante sunt adaptate în funcție de zona în care se află, in spatele lor fiind o echipa de marketing care pune la punct fiecare detalium
Dacă vreți să experimentați o masă într-un local de lux, restaurant Pastel din Cluj-Napoca vă oferă exemplul ideal al preparatelor rafinate, pline de gust, preparate de chef Dănilă Bogdan, primul roman premiat cu o stea Michelin din România.
Chef Dănilă Bogdan a fost nominalizat in top 30 bucătari sub 30 de ani in restaurantele Zagat in timp ce lucra la restaurantul Petrus al lui Gordon Ramsey, și are experiența cumulată a marilor restaurante din Marea Britanie, Statele Unite ale Americii și multe alte restaurante premiate cu stele Michelin.
Preparate atent alese precum Mușchiulețul de vită “Princess Diana”, îmbrăcat în foiță de aur de 18 karate, asezonat cu trufe negre și dulceață de bacon și ciuperci sau deserturi fine ca și tarta de mere “Pink Lady” cu înghețată de vanilie de Madagascar va vor încânta atât privirile, cât și papilele gustative într-un ambient elegant și modern, atent amenajat cu puțin timp în urmă,in care o echipa dinamică de profesioniști vă vor conduce într-o experiență senzațională, unică și de neegalat.
Arta pregătirii farfuriilor decorate ca un tablou poate fi admirat pe paginile de Facebook sau Instagram ale restaurantului sau în mijlocul Transilvaniei, în orașul Cluj-Napoca, pe Calea Turzii 62, în atmosfera unică, premiată, a restaurantelor fine dining.