Raport îngrijorător! România, pe locul trei la cel mai ieftin alcool și tutun din Europa

În România, băuturile alcoolice și țigările sunt printre cele mai ieftine din Europa, astfel că țara noastră ocupă locul al treilea în topul țărilor UE la acest capitol. Potrivit ultimului raport dat de Eurostat, aceste produse se vând în țara noastră la 85% din media europeană, iar pe următoarele locuri se află Polonia și Bulgaria.

La polul opus, cel mai scump alcool și cele mai scumpe țigări sunt în Irlanda, Finlanda și Danemarca, țări în care prețul depășește chiar dublul mediei europene, astfel că Irlanda înregistrează un procent de 211%, Finlanda 170% şi Danemarca 133%. Asta înseamnă că în Irlanda o băutură alcoolică sau un pachet de țigări costă mai mult decât triplu decât în Bulgaria, țara cu cele mai mici prețuri la aceste produse nocive.

În ceea ce privește restaurantele și hotelurile, în Bulgaria se găsesc cele mai bune prețuri și reprezintă doar 52% din media Comunității. România urmează cu 65% din media UE, iar Ungaria cu 72%. Pe de altă parte, cele mai costisitoare destinații pentru călătorit și ieșit în oraș sunt Danemarca (152% din media UE), Finlanda (129%) și Irlanda (128%).

La categoria îmbrăcăminte, Spania raportează cele mai scăzute prețuri, cu 81% din media europeană. Haine ieftine se găsesc și în Bulgaria (82% din media Uniunii Europene), precum și în Ungaria, care înregistrează un procent de 88%. La polul opus se situează Danemarca (131% din media UE), urmată de Cehia, cu un procent de 126%, și Estonia, care deține un procent de 118% din medie.

2024-06-22_12-38-45

Însă diferențele nu se opresc aici. Atât alimentele, cât și băuturile non alcoolice se vând la prețuri mult diferite în statele Uniunii Europene. De exemplu, la noi în țară, acestea costă aproximativ 75% din media UE, în timp ce în Luxemburg vorbim despre un procent de 119%.

La capitolul electronice, italienii vând cele mai ieftine astfel de produse (92% din media Uniunii Europene), în timp ce francezii conduc topul cu un procent de 113%.

Per total, în anul 2023, prețurile pentru cheltuielile de consum final ale gospodăriilor au înregistrat variații semnificative în Uniunea Europeană. România și Bulgaria au raportat cele mai scăzute prețuri, reprezentând 60% din media UE, în timp ce Polonia se situează pe locul al doilea, cu 66%. Potrivit raportului Eurostat, discrepanțele dintre statele membre ale Uniunii Europene sunt extrem de mari. De exemplu, prețurile din Danemarca reprezintă 143% din media UE, cele din Irlanda 142%, în timp ce Luxemburgul înregistrează un procent de 135%.

De ce este îngrijorător raportul Eurostat?

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, românii se află pe locul doi la consumul excesiv de alcool din Uniunea Europeană. Consumul excesiv de alcool se traduce prin depășirea limitei de 60 de grame de etanol, ceea ce poate înseamna 150 ml de băuturi spirtoase, jumătate de litru de vin sau peste un litru de bere.

Mai mult decât atât, conform statisticilor, aproximativ 28% dintre femeile însărcinate din România consumă alcool pe parcursul celor nouă luni de sarcină. De asemenea, incidența copiilor născuți cu sevraj alcoolic este de două ori mai mare în România decât media înregistrată în Uniunea Europeană.

2024-06-22_12-39-35

Bebelușii născuți cu sindrom alcoolic fetal – din cauza faptului că mama consumă alcool în timpul sarcinii – suferă de subdezvoltarea creierului și au de cele mai multe ori o greutate redusă la naștere. Alcoolul trece prin bariera placentară și expune nou-născutul la dependența de etanol și la simptomele de sevraj. Potrivit medicilor, efectele alcoolului asupra fătului sunt adesea ireversibile.

Conform Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), consumul de alcool este asociat cu aproximativ 200 de boli. ,,Consumul de alcool poate cauza accidente, traumatisme, accidente de muncă, violenţă. De asemenea, este asociat cu scăderea stimei de sine, depresie, anxietate, tulburări de comportament, risc de sinucidere. Afectează memoria, atenţia, judecata, alterează capacitatea de a lua decizii. […] Tinerii care consumă alcool au un risc de patru ori mai mare de a deveni dependenţi de alcool la vârsta adultă. Este foarte important ca adolescenţii să nu înceapă să consume alcool şi să continue să nu consume alcool pe parcursul vieţii”, se arată într-un comunicat al INSP.

Săptămâna Națională a Testării Consumului Personal de Alcool

Până pe 23 iunie inclusiv, orice persoană cu vâsta de peste 18 ani își poate evalua consumul de alcool în cadrul Săptămânii Naționale a Testării Consumului Personal de Alcool, atât online, pe www.testareaudit.ro, cât și în peste 300 de centre din țară. În funcție de rezultatele obținute, oamenii vor primi recomandări de la specialiștii care vor încerca să îi facă să conștientizeze riscurile asociate consumului excesiv de alcool.

Proiectul este organizat de Asociația ALIAT pentru Sănătate Mintală, în parteneriat cu Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) și Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB).

Pe data de 22 iunie, specialiștii și voluntarii ALIAT se vor afla pe Calea Victoriei din București, în cadrul evenimentului ”Străzi Deschise”. Oricine dorește să se testeze este binevenit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *