România, în haos politic. PSD îi retrage sprijinul, Grindeanu rezistă

Ziua de ieri a reprezentat preambulul unei crize politice și guvernamentale fără precedent în ultimii ani. Comitetul Executiv al PSD a decis retragerea sprijinului politic pentru premierul Sorin Grindeanu, dar acesta a anunțat că nu demisionează. Toți miniștri și-au dat demisia, mai puțin cel al Justiției, Tudorel Toader. (Update – între timp, Tudore nu a mai rezistat mult.)

Ceea ce era deja știut pe culoarele Parlamentului, a devenit o realitate la finalul zilei de 14 iunie, când, după un Comitet Executiv al PSD ce a durat aproape 5 ore, Liviu Dragnea, președintele PSD, însoțit de liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, au ieșit într-o conferință de presă comună și au anunțat că Sorin Grindeanu nu mai beneficiază de susținere politică, că miniștrii și-au dat toți demisia și că azi ar urma să avem deja o nouă nominalizare de premier cu care să se meargă la Palatul Cotroceni.

Liviu Dragnea: “Toți membri PSD din Guvern și-au prezentat demisiile înainte de CExN și nu vorbim de celebrele demisii în alb, cu o singură excepție, ministrul Comunicațiilor, care a trimis-o prin mail. Al doilea lucru de care am luat act este anunțul premierului că-și va prezenta demisia”, a spus Dragnea.

Numai că, într-o conferință de presă susținută de la Palatul Victoria, încă în funcție premierul Sorin Grindeanu a făcut un alt anunț: ”Nu îmi dau demisia. Și vă spun de ce. Am obligația să mă comport responsabil față de România și partidul din care fac parte. Acest guvern e guvernul României. Demisia mea este în momentul în care președintele Klaus Iohannis va spune DA, îl numesc premier pe X sau Y de la PSD. Lucrul acesta l-am anunțat în CEX. Sper ca această criză să se încheie cât mai rapid.”

În acest context, criza politică de la București nu pare a avea o rezolvare rapidă. Dacă Sorin Grindeanu nu își depune demisia, singura soluție pentru PSD este să depună o moțiune de cenzură la adresa acestuia, fapt ce ar reprezenta o premieră istorică, unică în lume: un partid aflat la guvernare să își dărâme singur guvernul. Nici rolul președintelui Klaus Iohannis nu este deloc de neglijat. În mâinile sale stă nominalizarea sau nu a unui nou premier din partea PSD. Va juca oare președintele agresiv, forțând alegeri anticipate? Va face Sorin Grindeanu pasul în spate, pentru a nu agrava o criză politică în România? Va pierde Liviu Dragnea această bătălie și, odată cu ea, controlul asupra PSD?

Întrebări care caracterizează zilele ce urmează, zile toride de vară politică.

Leave a Reply

Your email address will not be published.