Problema câinilor maidanezi, alternative de succes

Am scris zilele trecute un articol despre câinii maidanezi, despre cum prin zona unde stau sunt oameni care aruncă mâncare pentru câini în mijlocul străzii, periclitând siguranța tuturor celor ce trec pe acolo. Odată postat, am devenit efectiv ținta ”iubitorilor” de animale, care au început să mă învețe despre cum nu sunt eu un liberal, ci sunt un criminal, un idiot, un mizerabil, ce să mai zicem.

Aceasta este fix atitudinea și a celor ce ies în stradă, seară de seară, încercând să blocheze accesul celor de la ASPA în zonele unde sunt câinii, pentru a-i putea ridica și a-i duce în adăposturi. Și nu pot să nu observ că marea disperare a acestor oameni nu este că dispar câinii de pe străzi, ci, mai degrabă, că le dispar lor sursele principale de fonduri.

Oare a stat cineva să facă o analiză, o adunare simplă, despre câți bani le-au intrat tuturor acestor ONG-uri în cont, fără ca să se fi făcut ceva cu adevărat în privința câinilor fără stăpân? Eu chiar cred că ar fi o investigație interesantă și a celor de la DNA, așa am afla și noi cum, proporțional cu creșterea numărului de câini de pe străzi, creșteau și averile unora.

image

Nu zic că și abordarea autorităților este una neapărat corectă. Dar nici nu se mai poate rămâne blocați în situația actuală. Nu trebuie să mai așteptăm să aibă loc o nouă tragedie, ca să începem iar discuțiile. Avem, zic eu, și așa prea mulți morți sau oameni răniți de mușcăturile câinilor maidanezi, cei care, după cum îmi spunea o doamnă activistă, mușcă doar oamenii răi sau copiii care i-au bătut. Vă dați seama ce copil rău trebuie să fi fost Ionuț ?

Există și abordări care merită apreciate, care arată că se și poate, dacă există voință, dorință. În această categorie se încadrează și proiectul ”Hingherul cel bun”. Acesta urmăreşte să dea un scop social maidanezilor, să îi transforme, prin dresaj, în câini de asistenţă. Noţiunea aceasta nu este cunoscută aproape deloc în România, iar conceptul de „maidanez de ajutor” este unic în lume.

”Poiectul a început în decembrie 2013 şi se întinde pe încă trei luni cel puţin, până se finalizează dresajul primului „maidanez de ajutor”, Karma. “Pentru ca societatea românească să accepte soluţia noastră la „problema maidanezilor”, avem nevoie să ne susţină mai multe categorii sociale:

• Autorităţile, care, iată, deja au aprobat modificări la Legea privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi.

• Oamenii cu handicap locomotor, care să ia în considerare adopţia unui astfel de câine.

• Iubitorii de câini, cărora să le dăm un nou argument în discurs. Avem pe pagina de facebook (facebook.com/HingherulcelBun) fani din 43 de ţări!

• Persoanele, care consideră maidanezii un rău absolut, cărora ne dorim să le dăm o perspectivă nouă.

• Persoanele publice, care pot aduce vizibilitate şi popularitate proiectului.

• Şi, nu în ultimul rând, românii în general, care ne apreciază şi ne susţin. Cineva ne-a scris pe pagina de Facebook: „Proiectele de genul ăsta mă fac să cred că România este o ţară în care merită să trăieşti”.

 

Mi-a plăcut această inițiativă, care arată că putem face cu adevărat lucruri frumoase, doar să vrem. Și soluții sunt multe. Inclusiv adopția, adopția reală a câinilor, de către familii care să îi iubească. Și asta se poate întâmpla și pentru că Royal Canin asigură toate soluțiile de hrana pentru caini, la o calitate și preț fără rivali.

Dar cei de la Shopidoki nu se opresc aici și, pentru că și bărbații sunt niște animăluțe simpatice ce au nevoie de îngrijire personală, au la ofertă și aparate de ras, numai bune pentru a înlătura orice urmă de barbă și mustață de pe chipul lor. Pentru că, nu e așa, în ziua de azi, un business de succes este un business care oferă orice, pentru oricine.

Leave a Reply

Your email address will not be published.